A vasárnapi eső után mélyebben fekvő házakat vehet körbe, alsóbbrendű utakat önthet el az árvíz Vas megyében. A Rábán Szentgotthárdnál másodfokú a készültség.

Áradnak a folyók Vas megyében, a Rába hétfőn harmadfok közelében tetőzik Szentgotthárdnál – írja az Origo az MTI-re hivatkozva. Vasárnap délelőtt intenzív esőzés kezdődött a Rába vízgyűjtőjén, ahol 14 óra alatt átlagosan 50 milliméternyi, a vízgyűjtő középső részén azonban 70 milliméternyi eső hullott. Emiatt a Rábán és annak mellékfolyásain - a Répcén, a Gyöngyösön, a Pinkán - jelentős árhullám alakult ki. 

Margit híd a 2013-as árvíz idejénFotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Várhatóan a Rába mentén Csákánydoroszlónál az úgynevezett Dózsa-ligetet ismét elönti majd a víz, illetve Gasztony község közelében is körülvehet néhány mélyebben fekvő házat a víz. Ezeken a helyeken szükség lesz védekezésre is. A folyó körmendi szakaszán szintén jelentős árhullám várható, ott kedd délelőttre várják a tetőzést. A Rába-völgyben több völgyi út elöntésére, néhány alsórendű úton lezárásokra kell számítani.

A Répce- és a Gyöngyös-patak mentén is figyelőszolgálatot tartanak, Gyöngyösön Lukácsháza mellett megnyitották a víztározót. A Répce áradása miatt lezárták a Bük és Acsád közötti összekötő utat, a közlekedők Bükről Csepreg felé kerülhetnek.

Tavaly Budapesten eddig sosem látott árvízzel kellett megküzdenünk. A 2013-as árvízi képeket IDE kattintva nézheted meg!