Évente körülbelül 8000 koraszülött gyermek születik Magyarországon. A terhesség 28. hete előtt megszületett csecsemők esetében az idegrendszeri megbetegedések előfordulása gyakoribb, ám ezek közül néhány már jó eséllyel gyógyítható köldökzsinórvér eredetű őssejttel. 

Európa második legnagyobb őssejtbankja fontosnak tartja, hogy az egyedülálló társadalmi felelősségvállalás program kínálatát tovább bővítve ingyenesen biztosítsa a legveszélyeztetettebb korcsoportok számára az őssejt-levételt és -tárolást.

Forrás: NORTHFOTO/© SWNS Group/Swns.Com

Az Indikált Őssejt Levételi Program névre keresztelt vállalás keretében az őssejtbank mostantól a 28. hét előtt megszületett koraszülött csecsemők vagy a születést követő 5 percben 5 pont alatti APGAR értéket - - amely oxigénhiányra utal - elért gyermekek számára a köldökzsinórvér eredetű őssejt levételét és tárolását 2 évre ingyenessé teszi.

A vállalat azoknak az újszülött gyermekeknek is biztosítja a programot, akiknek idősebb testvére például bizonyos lymphómás, leukémiás vagy vérképzőszervi betegségben szenvednek, ezek gyógyításában ugyanis őssejttel kapcsolatos nemzetközi kutatások biztató eredményeket értek el.