csillagászat halál hegymászó elnevezés csillag kisbolygó Piszkéstetői Csillagvizsgáló Kiss Péter Erőss Zsolt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Piszkéstetői Obszervatóriumban felfedezett kisbolygók közül tavaly óta újabb 14 kapott sorszámozott és magyar vonatkozású nevet, így Erőss Zsoltról is csillagot neveztek el.

A magyar kutatóintézetek által 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében már kétezernél is több aszteroidát sikerült felfedezni - írja a Csillagászat.hu-ra hivatkozva az Origo. Felkerült az égre Erőss Zsolt és hegymászótársa, Kiss Péter is.

Forrás: MTI

(199687) Erősszsolt = 2006 HA18

Egy derült éjszakákban bővelkedő hét első éjszakáján, 2006. április 21-én fedezte fel Sárneczky Krisztián ezt a 3-4 km átmérőjű kisbolygót, amely a legsikeresebb magyar magashegyi hegymászó, a Székelyföldön született Erőss Zsolt nevét viseli, aki első magyar állampolgárként jutott fel a 8850 méter magas Csomolungma csúcsára. Az utolsó két nyolcezresét már műlábbal teljesítő hegymászó a tizedik nyolcezres meghódítása után, 2013. május 21-én tűnt el társával, Kiss Péterrel a Kancsendzöngáról visszafelé vezető út során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.