Meghalt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze.

78 éves korában meghalt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a Bors Máté című sorozat főszereplője, Jean-Paul Belmondo magyar hangja.

Sztankay IstvánForrás:life.hu

Sztankay korábban így fogalmazta meg a színházhoz való viszonyát: "Szeretem a színházat, és drukkolok a színházaknak, hogy ne zárjanak be" - mondta. A színház tanító jellegét hangsúlyozta: a néző minden előadással kap valamilyen különleges élményt, amely hat rá, amelyet később átgondolhat. "A színház egy tanfolyam. Szórakoztató dolog, amely az agyat táplálja, az ember szélesebb látókörű lesz általa." – mondta a nemzet színésze.

Néhány éve már visszavonult a színészettől, nem vállalt szerepeket. "Megöregedtem. Érzem, közeleg a halál." - nyilatkozta ezt másfél évvel ezelőtt a Borsnak. 

A színész, rendező kedvenc időtöltése "a szőnyegrojtok kiegyenesítése és a terítők megigazítása" volt. Szabadidejében megszállottan gyűjtötte a rádiókat és a zseblámpákat, több tucatot tartott a ház minden zugában. 

Sztankay Istvánt hosszú betegség után, családja körében érte a halál. A művész temetéséről később intézkednek.

Sztankay 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd Miskolcra szerződött. 1963 és 1974 között a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, majd 1990-ig a Madách Színházban dolgozott. Rövid szabadúszás után 1991-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt.