Az ENSZ-főtitkártól kapott dicséretet Conchita Wurst, a "szakállas nő", aki idén megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. A transzvesztita előadó a diszkrimináció és az intolerancia ellen küzd.

Ban Ki Mun kijelentette, büszkén vezeti a harcot azért, hogy minden ember egyenlő legyen, függetlenül attól, hogy kicsoda vagy kit szeret, ezért például az ENSZ-ben az alkalmazottak azonos nemű partnereire is kiterjesztette az élettársi kedvezményeket. "A diszkriminációnak nincs helye az ENSZ-ban, sem a 21. század világában" - jelentette ki a főtitkár. Conchista Wurst azt akarja, hogy olyannak fogadják el, amilyen. Ez egy erőteljes üzenet - tette hozzá.

Ban Ki-moon és Conchita WurstForrás: AFP/Joe Klamar

Az eseményen Conchita nemcsak énekelt, hanem röviden vázolta a jövőképét is. Olyan világról álmodik, amelyben nem számít a szexuális orientáció, a bőrszín vagy a vallási hovatartozás. Eurovíziós szerepléséről azt mondta, hogy az nemcsak saját győzelme volt, hanem "mindazoké, akik hisznek egy megkülönböztetés nélküli, kölcsönös tiszteleten és tolerancián alapuló jövőben".