Nyakunkon az ünnep, nyitnak az elmaradhatatlan és nagyon hangulatos karácsonyi vásárok. Íme, egy kis kalauz, mikortól látogathatod meg a legjobb helyeket Budapesten, Bécsben, Milánóban és Párizsban.

Budapest, Vörösmarty tér
November 28-tól kel életre a karácsonyi forgatag a Vörösmarty téren, amelyet Európa egyik legkedveltebb turisztikai attrakciójaként emlegetnek. 120 kézműves jelenik meg a téren, de kaphatók sajtok, sonkák, kolbászok, és persze lélekmelegítő forró italok és ételek is. A tér sarkában álló színpadról jazz, utcazene, világzene szól hétköznapokon 16 órától, a hétvégén délelőtt 11-től, az utolsó műsor 20:15-kor kezdődik – írja az OTS. 

Karácsonyi vásár a Deák térenForrás:OTS/Geberle Berci

A gyerekeket játszóház várja hétköznapokon 14 órától délután 6-ig, a hétvégén 10-től 13-ig, majd 4-től 7-ig. A Mikulás december 6-án az egész délelőttöt a Vörösmarty téren tölti.

Budapest, Deák tér
Második alkalommal rendezik meg az Advent Budapesten téli fesztivált a Deák tér melletti Városháza parkban november 28-tól december 31-ig. A finom falatok mellett a téren felállított Üvegházban kulturális programokat is szerveznek. Idén egy 200 négyzetméteres korcsolyapálya is várja a gyerekeket, amelyet minden nap 11 és 19 óra között díjmentesen használhatnak. A fő attrakció idén is az óriási adventi koszorú lesz.

A tér központi részén lévő fűtött Üvegházat karácsonyi meseszalonként rendezik be. Hétköznap esténként művészeti iskolák, zeneiskolák és amatőr együttesek adják itt elő karácsonyi műsoraikat, hétvégenként gyerekprogramok, betlehemes játék, kézműves foglalkozás, sportbemutató, bábszínház, ünnepi gyertyagyújtás, közönségtalálkozók, jazz és világzenei koncertek várják az érdeklődőket.

Budapest, Szent István tér, Bazilika
Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat november 28-án startol és január elsején fejeződik be. A kicsiket ingyenes korcsolyapálya és a középen elhelyezkedő óriási karácsonyfa várja, valamint gyermekmegőrző és egyben játszóház is lesz. A Bazilika épületét a vásár minden napján, az advent hangulatához méltó, lenyűgöző fényvetítéssel díszítik minden este.

Advent a BazilikánálForrás: adventiunnep.hu

Bécs, Városháza
November 15-én, szombaton nyílik a karácsonyi vásár a bécsi Városháza (Rathaus) téren. A vásár karácsonyfája már múlt kedden megérkezett a fővárosba. A 28 méter magas és 140 éves fa idén a dél-tiroli Oberolang településről utazott Bécsbe. Ünnepi fényekbe először november 15-én öltözik, a karácsonyfán csaknem ezer energiatakarékos LED égő fog világítani.

Bécs, Schönbrunn
Már a schönbrunni karácsonyi vásár fenyőfája is megérkezett Bécsbe. A 60 éves, 18 méter magas és 55 centiméter törzsátmérőjű lucfenyőt Felső-Ausztriából szállították a fővárosba. A karácsonyfa a schönbrunni vásár nyitónapján, november 22-én 16 órától fog ünnepi fényekben pompázni.

Milánó
Milánó legnagyobb karácsonyi vására, az O'Bej O'Bej mindössze néhány napig, december 5-től-december 8-ig várja a látogatókat a Piazza Castellón, a Sforzesco vár körül. Ha egy hosszú hétvégére kiugranál az olasz városba, ne hagyd ki!

De a milánói dóm körül sem maradhat el a vásár, amely december elsején kezdődik és január 6-ig tart.

Fedezd fel Milánót mindössze 1 nap alatt - így csináld! Kattints IDE, olvass és tanulj! 

Párizs
A francia főváros leghíresebb sugárútja a Champs-Elysées. Annál szebbet nem tudunk elképzelni, mint amikor a világ egyik legismertebb utcája ünnepi fényárban úszik. Kivéve talán a mi Andrássy utunkat :) Párizsban is több karácsonyi vásárra bukkanhatsz: a Champs Elysées karácsonyi faluja november 15-től január 5-ig tart nyitva, a Latin Negyed (Saint Germain des Prés) Mikulás faluját december 6-tól január 2-ig lehet felkeresni, de rendeznek karácsonyi és kézműves vásárt a Notre-Dame székesegyházzal szemben található téren is.