Fedezd fel Milánó ismeretlen arcát egy nap alatt!

Forrás: Thinkstock -
Milánó dóm városnézés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már egy nap alatt is megjárható Milánó valamelyik fapados légitársasággal, igaz, ehhez korán kell felkelni, de megéri. A klasszikus látnivalók, a belvárosban található nevezetességek mellé olyan programokat is beilleszthetsz, amelyeket nem ajánlanak első körben az útikönyvek.

Ha repülővel érkezel, akkor a bergamói reptérről és a Milánó Malpensa reptérről is a központi pályaudvar mellé visz a busz. Bergamóból 5 eurót kérnek fejenként az útért, Malpensáról 10-et, mindkét távot körülbelül egy óra alatt teszi meg a busz, tehát mindegy, hogy honnan közelíted meg Milánót.

A Life.hu extra tippje

Ismerd meg Itáliát! Látogass el a pizza és a divat fővárosába!

A város legismertebb látványosságai szinte mind a Dóm környékén találhatók. Akár gyalog is felkeresheted őket, de minden közlekedési eszközre érvényes napijegyet is vehetsz 4, 5 euróért. Ha a városi biciklikölcsönző rendszert szeretnéd használni, akkor interneten kell előre regisztrálni a bikemi.com-on, és a 2,5 eurós napidíj mellett fél órát ingyen tekerhetsz az egyik állomástól a másikig.

Forrás: Thinkstock

A Dóm ingyenesen látogatható, de ha felmennél a tetejére is, azért fizetni kell. 250 lépcsőn (7 euró/fő) vagy pedig lifttel (12 euró/fő) juthatsz fel a hatalmas teraszra, ahonnan az egész városra és a távolabbi hegyekre is rálátni. A kilátás pedig természetesen káprázatos! De ha nem a Dóm tetejéről akarsz szétnézni, akkor is van megoldás. A Dóm bal oldalán húzódó, Vittorió Emanuele II sétány árkádja alatt található a Rinascente áruház, amelynek 8. emeleti teraszáról az elegáns, az olaszok által kifejezetten kedvelt bárból csodálhatod meg a Dómot és a teret.

Forrás: Polesz Ábel

A Dóm térről nyílik a hatalmas, kereszt alaprajzú fedett passzázs, a Vittorio Emanuele II galéria, amely összeköti a város főterét, a Piazza del Duomót a Piazza della Scalával, ahol a világhírű operaház, a Teatro alla Scala épülete áll.

Forrás:Polesz Ábel

A galériában a város legmenőbb üzletei - Gucci, Louis Vuitton, Prada - sorakoznak. Ha még több luxusra vágysz, elég pár utcával odébb sétálni: itt található ugyanis a divatvilág egyik legismertebb főutcája, a Via Monte Napoleoné, ahol a nagy divatházak üzletei illetve ékszerboltok sorakoznak. De ott van még a Corso Vittorio Emanuele II és a környék többi kis utcája, melyek szintén a divatközponthoz tartoznak, ráadásul ezek vasárnap is nyitva tartanak. Ha nem engedheted meg magadnak, hogy luxusboltokban vásárolj, akkor keddenként és szombatonként a Papiano utcai piac standjainál vagy a Porta Venezia környékén lévő piacon válogathatsz a jobbnál jobb olasz ruhák és cipők között, igen kedvező áron.

Forrás: AFP/Jacoques Pierre

Az operaház melletti utcában közlekedik az 1-es számú nosztalgiavillamos, amellyel érdemes pár megállót zötyögni a belvárosban. Gyalogosan is könnyedén elérhető a vár, azaz a Castello Sforzesco, amihez útba esik a város legrégebbi tere, a Dóm tér végében található Piazza dei Mercantini.

Forrás: Polesz Ábel

Ha kedveled a művészeteket, akkor is jó helyen jársz: Leonardo da Vinci legismertebb alkotását, az Utolsó vacsora című freskót a Santa Maria delle Grazie-templomban nézheted meg. Ha azért utazol Milánóba, hogy a saját szemeddel lásd a monumentális remekművet, akkor érdemesebb a látogatás előtt interneten belépőt foglalnod, és csak utána megvenni a repülőjegyet. Hetekkel, főszezonban pedig akár hónapokkal korábban betelnek ugyanis a látogatási időpontok.

Forrás: Thinkstock

A Dóm tértől 2-es villamossal - a Via Torinón keresztül - eljuthatsz a város egyik új, legfelkapottabb negyedébe, a Porta Genova mellett található Naviglibe. Ebben a régi, használaton kívüli csatornákból álló hangulatos kerületben bárokat, éttermeket, szórakozóhelyeket találsz, a hónap utolsó vasárnapján pedig hangulatos bolhapiac csalja ide a városlakókat.

Forrás: Polesz Ábel

A Porta Genovától induló Vigevano utca elején (14 szám) felfedeztünk egy nápolyi família által üzemeltetett, igazi családias hangulatú éttermet, ahol a belvárosi árakhoz képest jóval kedvezőbb áron ehetsz pizzát, tésztaféléket és milánói rizottót. Az étterem annyira felkapott a helyiek által, hogy ha csak úgy beesel, biztosan várni kell kicsit egy szabad asztalra. Az étterem mellett a család ifjabb generációja egy remek cukrászdát üzemeltet.



Forrás: Polesz Ábel

A Porta Genovától metróra szállva a város legmodernebb negyedébe, a Porta Garibaldi mellett épült felhőkarcoló negyedbe érdemes ellátogatnod, ahol Olaszország legmagasabb épületét, a 231 méter magas Unicredit tornyot és több üvegtornyot csodálhatsz meg. A hatalmas épületek között közösségi tér, télen korcsolyapálya működik, és itt is egy remek, az olaszok által is igen felkapott étteremet találsz, amely egy könyvesbolt aljában üzemel.(Feltrinelli RED = Read, eat, dream )

Forrás:Polesz Ábel

.Jó időben természetesen kikerülnek az asztalok a szabadba, és minden benépesül a környék irodaházainak utolsó divat szerint öltözött alkalmazottaival, akik ebéd után öltönyben lazítanak, azaz csocsóznak. Ők tényleg tudják, hogyan kell lazítani, mi az a "dolce vita"!

Forrás: Polesz Ábel

A felhőkarcolóktól már gyalog is elérhető a világ egyik legszebb temetője, a Cimitero Monumentale, ahová a belvárosból a 14-es villamossal, vagy a felhőkarcolóktól 10 perc sétával, vagy 33-as villamossal egy megálló után lehet eljutni. A temető hangulata semmiképpen sem nyomasztó, inkább lenyűgöző. Olyan, mintha egy hatalmas szoborparkban sétálnál, a gyönyörű kriptákat, sírokat művészien faragott, monumentális szoborkompozíciók díszítik. Rengeteg híres költő, író és gazdag család földi maradványai találhatók a bejáratnál álló hírességek csarnokában, többek között az irodalmi Nobel-díjas író, Salvatore Quasimodo és Allessandro Manzoni sírja is.

Forrás: Thinkstock

Lehet, hogy mégsem elég Milánóra egy nap? Akkor máris foglalhatod a következő repülőjegyet! Ha szerencséd van, akkor olcsóbban megúszod, mint a szállást egy éjszakára.

Ismerd meg India egzotikus oldalát! 5 kihagyhatatlan látnivaló Delhibenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140411-utazas-5-kihagyhatatlan-latnivalo-delhiben-indiaban.htmlAz egzotikus India felfedezését a legtöbben Delhiben kezdik, itt éri őket az első kultúrsokk, és itt kezdenek beleszeretni is ebbe a varázslatos országba. Bár a város tele van szebbnél szebb és érdekesebbnél érdekesebb látnivalókkal, a következő ötöt semmiképpen ne hagyd ki, ha Delhiben jársz.UtazásOrigoBarokk varázs: A sokarcú Egerben minden pillanat egy kalandhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140411-utazas-es-program-naray-erika-tippjei-barokk-varazs-egerben.htmlGyönyörű épületeivel Észak-Magyarország történelmi városa igazi gyöngyszem, amely földrajzi fekvésének, valamint több évszázados bor- és fürdőkultúrájának köszönhetően egész évben népszerű turisztikai kirándulóhely. A sokoldalú művésznő, Náray Erika számára e térség mindig feltöltődést jelent a főváros nyüzsgése után, és kedvenc búvóhelyeit most szívesen megosztja a Life.hu olvasóival.Utazás--Vizuális csodák Európában - a leggyönyörűbb városházákhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140409-a-legszebb-varoshazak-europaban-parizs-liberec-becs.htmlEurópa vitathatatlanul a világ legcsodálatosabb városainak gyűjtőhelye, hosszú történelmi múltja és a különböző kultúrák keveredése lenyűgöző építészetében is megjelenik. A városházák a helyi közigazgatás központjai, valamint a közélet fontos színterei, és közülük néhány kiemelt turisztikai látványosság is. A Life.hu most összegyűjtötte a legjobban megőrzött és legattraktívabb épületeket a kontinensen.Utazás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.