A Band Aid Ebola-járvány elleni harcra mozgósító Do They Know It's Christmas? című dala máris eladási rekordot döntött. Számos világsztár, például Bono, Rita Ora vagy Ed Sheeran is közreműködik benne. Egy másik kezdeményezésben pedig szótlanul néznek veled farkasszemet a hírességek.

A Do They Know It's Christmas? című dal eredeti, 1984-es változata az etiópiai éhínségre hívta fel a világ figyelmét. Akkor egyebek mellett Phil Collins, David Bowie, Sting, George Michael és Bono énekelt a felvételen, és összesen 8 millió font bevételt gyűjtöttek össze az éhező családok javára – írja az MTI. 

Ed SheeranForrás: Facebook/Band Aid 30

Az eredeti dalszöveget most megváltoztatták, hogy az Ebola-járvány okozta válságra hívja fel a világ figyelmét. A mostani verzióban mások mellett szerepel a One Direction, Emeli Sande, Rita Ora, Ed Sheeran, Bono, Ellie Goulding, Sam Smith, és Chris Martin is. A nóta 2014 legkelendőbb kislemeze lett Nagy-Britanniában, hétfői bemutatása óta 206 ezer példányt adtak el belőle.

"Csodálatos ország ez, még mindig szótlanul és megdöbbenten ülünk" - nyilatkozta Bob Geldof, a Band Aid fő kezdeményezője a dal sikere láttán.
Íme, a dal:

Közben egy másik, szintén hírességeket felvonultató amerikai kezdeményezés is indult az Ebola elleni küzdelem jegyében. Egy kétperces videóban számos világsztár, köztük Matt Damon, Ben Affleck, Morgan Freeman, Bono és a focista Pet Mertesacker néz a kamerába teljesen szótlanul.

Michael Elliott, a One Campaign névre hallgató kezdeményezés vezetője szerint rendkívül hatásos, hogy a hírességek nem mondanak semmit a videóban, és csak egy pár mondatos felirat magyarázza el a nézőnek, hogy máris túl sokat várt az emberiség némán az Ebola megfékezésével.

A WHO adatai szerint ez minden idők legsúlyosabb Ebola-járványa, amelyben már több ezren meghaltak. Az áldozatok elsöprő többsége továbbra is a három nyugat-afrikai országból, Libériából, Sierra Leonéból és Guineából kerül ki. A szervezet azt mondja, januárra készülhet el az Ebola elleni oltóanyag. 

Korábban David Beckham, visszavonult profi focista, az UNICEF jószolgálati nagykövete is felvette a harcot az Ebola ellen. Videóüzenetét IDEkattintva nézheted meg!