Csúnyán átvertek egy gyermekeit egyedül nevelő nőt, aki súlyos árat fizetett könnyelműségéért. A Music Fm rádiósai Bochkor Gábor, István Dani és Pordán Petra jogász segítségét kérték.

Válogatott átverésekkel igyekeznek rábeszélni védtelen, rendszerint idős embereket különböző termékbemutatókon – ez volt a témája az Önindítónak. István Dani, Pordán Petra és Bocsi azt akarták - egyebek mellett – megtudni, milyen pressziót alkalmaznak ezeken a bemutatókon, hogy olykor rendkívül irreális áron vásároljanak emberek többnyire értéktelen termékeket. Egy hasonló eset elszenvedője telefonált be a 89.5 Music Fm reggeli műsorába, aki elmondta, 460 ezer forintért "kellett" vásárolnia egy azóta már tönkrement étkészletet.

Forrás: Marinka Csaba/prespresso

"Az anyukám helyett mentem a termékbemutatóra és addig nem engedtek el, míg alá nem írok valamit" – mesélte a hölgy, és mivel biztos volt abban, hogy vissza lehet mondani, aláírta, de másnap közölték vele, hogy nincs visszaút. A hölgy, aki három gyermekét egyedül neveli, immár öt éve törleszti a kamatokkal terhelt adósságot, amiről persze kiderült: jogszerűtlen.

Bocsi élő adásban fordult a Music Fm jogász hallgatóihoz, hátha akad, aki térítésmentesen segítene a szerencsétlenül járt hölgynek és hamar jött is a segítség. Egy jogász hölgy - Gyöngyi – ajánlotta fel adásban segítségét és mint elmondta, a "szerződés" többféle oldalról is támadható, miután egyrészt kényszerfenyegetés, megtévesztés hatása alatt írták alá, ráadásul az irreális ár miatt uzsorás szerződésnek minősül, ami miatt szintén semmissé tehető.

"A semmis szerződéseknél az eredeti állapotot kell visszaállítani, tehát mindent vissza kellene, hogy kapjon" – tette hozzá a jogász. Érkezett tehát a segítség, mire Bochkor Gábor csak ennyit mondott: "Ezért imádok rádiózni, gyerekek. Fantasztikus".