Bár a korábban jósolt szilveszter éjszakai mínusz 15 fok is elég rosszul hangzik, az Országos Meteorológiai szolgálat most már mínusz 22 fokot jósol. A mentők és az ÁNTSZ mindenkit arra kér, körültekintően készüljenek fel a brutális hidegre.

Kihűlésre, fagyásra, szén-monoxid-mérgezés kockázatára és a megfelelő öltözködés fontosságára figyelmeztetnek a mentők és az ÁNTSZ – írja az Origo. Nem csupán az utcán élők vannak veszélyben: egy hirtelen rosszullét, a túlzott alkoholfogyasztás miatt szabadban töltött éjszaka, vagy a tartósan 15 fok alatti szobahőmérséklet egyaránt veszélyes lehet a hidegben.

Forrás: Thinkstock

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) jelentései szerint december közepéig 25-en fagytak meg Magyarországon a szabad ég alatt, Vécsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint azonban nem létezik pontos kimutatás – írja az MTI a Népszabadságra hivatkozva.

„A mentősökön múlik, hogy mit neveznek meg a halál okaként. Gyakran szívmegállást vagy valamilyen betegséget jelölnek meg, de ugyanilyen erővel a kihűlés is bekerülhetne a hivatalos papírokba. Az utcán élő emberek keringése a téli időszakban elképesztően leromlik, a hidegben eltöltött hetek és hónapok döntő szerepet játszanak a tragédiákban" – mondta Vécsei Miklós.

Az előrejelzések szerint már kedden nagyon hideg lesz, a minimum-hőmérséklet általában mínusz 10 fok körül alakul, nappal a legjobb esetben mínusz 1 fok lesz. Szerdára, szilveszter éjjelére várják a brutális hideget: a hőmérő higanyszála a leghidegebb órákban mínusz 13 és mínusz 8 fok közé kúszhat, szélcsendes, hóval borított tájakon ez az érték akár mínusz 15, sőt mínusz 22 fok is lehet.

Újév napján, csütörtökön még nem várható melegedés, ahogyan pénteken sem. Az idő hétvégén kezd enyhülni: általában mínusz 6 és mínusz 1 fok, nappal plusz 4 fok körüli értéket mérhetünk.