Tudtad, hogy a jéghegyek csupán 10%-át látjuk a felszínen? Ritka, hogy ezek a csodálatos természeti képződmények megmutassák, mi rejtőzik a víz alatt.

Amerikai tudósoknak hála most számos olyan felvétel került elő, amelyek a felfordult jéghegyek eddig rejtett arcát tárják elénk.

Forrás: Ethan Norris/National Science Foundation

A U.S. Antarctic Program kutatói az Antarktisz közelében található Weddell-tengernél készítették a nem mindennapi felvételeket, amelyeken többek között az is jól látszódik, hogyan rakódtak le az egyes rétegek az öregebb jéghegyeken. A képekért kattints ide!

„Évszázados szél által hordott üledéket és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ez valóban az álmok egyvelege" – mondta róluk a képeket megjelentető NASA. Bár a jéghegyek általában fehérek vagy átlátszóak, múlt hónapban Alex Cornell fotográfus egy másik Antarktiszra indított expedíció során talált rá egy nem mindennapi színű hegyre, amely leginkább egy drágakőre hasonlít.

„Sokkal inkább hasonlítanak egy galaktikus képződményre, mint bármilyen földi dologhoz" – mondta róluk a San Franciscó-i fotós. Csodaszépek! Még több felvételért kattints ide.