Nem egyszerű egy Forma–1-es pilóta élete! Néha azt sem tudja, éppen melyik országban versenyez, majd rohan tovább a reptérre, hogy újabb pályán próbálja ki magát. Így történhetett David Coultharddal Budapesten az a galiba, amit rendkívüli módon oldott meg a tolmácsa.

"Már vége volt a futamnak, és a nagyokat helikopterrel vitték ki a repülőtérre, 
Coulthardot is. Aki csak a VIP-váróban vette észre, hogy az útlevelét Mogyoródon felejtette,
a csapatirodában. Lehetsz világsztár, mehetsz helikopterrel a repülőtérre, útlevél nélkül azonban
mégis fújtak a kiutazásnak, nem engednek ki. És a gép, az könyörtelenül felszáll. Egy sűrűnél is sűrűbb programot teljesítő világsztár viszont nem rostokolhat egy napot csak azért
valahol, mert elszórta az okmányait. Talán csak az én számomat tudta, mindenesetre felhívott, hogy legyek olyan kedves rettentő sebességgel utánavinni az útlevelét. De nagyon siessek,
mert nincs sok ideje..." – meséli könyvében Rónai Gábor, aki megoldotta a problémát.

Forrás: AFP

"Aki már próbált futam végén eljönni a mogyoródi pályáról, az tudja, nem olyan egyszerű ez a földön, mint helikopterrel a levegőben. Nekem meg, ugye, valahogy nem akadt egy nyamvadt helikopterem sem. (...) Sikerült beszerveznem két motoros rendőrt, akik törték előttem az utat, szerintem pályacsúcsot állítottunk fel a dugóban álló gyorsforgalmi úton előrejutás kategóriájában. És szinte az utolsó utáni pillanatban, de még éppen odaértem az útlevéllel. David ezt azzal köszönte meg, hogy meghívott a barátnőmmel együtt a két héttel későbbi imolai futamra, Olaszországba. Így kezdődött. Azóta is tartjuk a barátságot, néha felhív, efféle vicces kérdésekkel is. Nagyon szerettem a Forma–1 hangulatát. Több versenyzővel is megmaradt a kapcsolatom. Corinna, Schumacher felesége is rendszeresen elmondja, hogy van a férje. Ha lassan, nagyon lassan is, de kezd felépülni (...)"

Rónai Gábor az 1990-es évek egyik legkeresettebb kormánytolmácsa volt. Megismerkedett a rendszerváltás utáni politikai elit számos tagjával, eljutott a Pentagonba, az amerikai Külügyminisztériumba vagy a CIA épületébe. Dolgozott együtt Ronald Reagannel, Jimmy Carterrel, Henry Kissingerrel, Bill Clintonnal és Tom Lantossal. A zenei és sportélet világsztárjaival fogott kezet, és kalauzolta őket hazánkban, meghatározó jelentőségű, nemzetközi szerződések aláírásánál működött közre. Komoly titkok tudója, akit 15-20 év eltelte után már nem kötnek titoktartási nyilatkozatok. Regényes életéről "A láthatatlan légiós" címmel könyvet adott ki, amely június első hetében jelenik meg. Ebből szemezgettünk!