Nyilvánosságra kerültek az első Magyar Instagram Körkép egyáltalán nem meglepő eredményei. Az is kiderült, ki a legtrendibb celebkirály.

A magyar instagramozók kilenctizede ismerőseit, barátait, kétharmada a vonzó képeket feltöltő idegeneket és külföldi hírességeket, csaknem ötven százalékuk pedig az általuk kedvelt márkák profilját is követi. A magyar sztárok közül inkább a férfiaknak van okuk panaszra, hiszen az élbolyba egyedül Berki Krisztiánnak sikerült bekerülnie. Őt olyan nevek előzik meg, mint Palvin Barbara szupermodell a maga 2,3 millió követőjével vagy Lévai Adrienn (126 ezer) és Dukai Regina (121 ezer). A nemzetközi márkák közül az erősen vizualitásra építő témák – például a divat és a sport – tarolnak a válaszadók Insta-falán.

Forrás: Facebook/Berki Krisztián

„Az eredményekből jól látszik, hogy nagyon szeretünk az Instagramon nézelődni: tízből kilencen naponta többször is ránéznek az appra. Annak érdekében, hogy az Insta-fal kellő rendszerességgel frissüljön, sokan ismeretleneket is követnek, pusztán azért, mert vonzóak a képeik, videóik. Ezzel szemben a válaszadók fele csak hetente, minden ötödik ember pedig mindössze havi rendszerességgel oszt meg tartalmat követőivel" – mondta el Boroznaki Gergő, Crane kutatás vezetője.

Eltérő ízlések generációk és nemek szerint

A felhasználók által készített népszerű tartalmak között korosztályos eltérések figyelhetők meg: míg a tinédzserek leggyakrabban szelfiket és a barátaikkal közös képeket töltenek fel, addig a 20 évesnél idősebbeket a város- és természetfotózás köti le, a 36 éven felülieket pedig a videós tartalmak foglalkoztatják. Az ételfotózás a nőknél népszerűbb az átlagnál, amit jól mutat, hogy a #mutimiteszel az általuk második leggyakrabban használt hashtag.