A 14. dalai láma, a tibeti buddhizmus vallási vezetője tegnap 80 éves lett.

Tendzin Gyaco a tibeti buddhizmus felfogása szerint az elődei reinkarnációjaként született e világra. Kétéves korában ismerték el a13. dalai láma tulkujaként, vagyis újjászületéseként.

A Dalai Láma Budapesten 2010-benFotó: Hajdú D. András [origo]

Tizenöt éves korában, 1950. november 17-én, egy hónappal a kínai hadsereg tibeti megszállása után lépett trónra dalai lámaként. Ezzel a régió legfontosabb vallási vezetőjévé és politikai uralkodójává vált.

1959-ben, egy sikertelen felkelést követően Indiába kellett menekülnie. Ott állították fel az emigráns kormányt, miután a kínaiak Tibet területét saját országukhoz csatolták. A kínai kormány még ma is úgy tekint rá, mint egy elavult teokratikus rendszer szimbólumára.

ImádkozikForrás: AFP/Frederik von Erichsen
Így derült ki, hogy Tendzin Gyaco az előző dalai láma reinkarnációja

A tibetiek hite szerint általában kilenc hónaptól két évig terjedő idő telik el a dalai láma halála és a reinkarnáció megszületése között. 1475 óta, amikor az első dalai láma 84 éves korában elhunyt, az új lámák maximum kétéves szünetekkel születtek, de sokszor még egy év sem telt el. A kormány a 13. dalai láma halála után két évvel már aggódni kezdett a reinkaráció miatt, így útnak indított egy bizottságot a dalai láma felkutatására. Különböző jelek vezettek el a család házához, ahol megbizonyosodtak róla, hogy valóban Tendzin Gyaco a kiválasztott. A kisfiúnak különféle, egymáshoz nagyon hasonló relikviákat, köztük játékokat is mutattak (például imafüzéreket, botokat, elefántcsont dobokat), melyek egy része hajdanán a 13. dalai lámáé volt, más részük viszont nem. A vizsgálódás során senkinek nem mondták el, hogy kinek a reinkarnációját keresik a kis tibeti fiúban. A fiú minden egyes tárgyat helyesen azonosított, amelyek a korábbi dalai lámáé voltak, és közben fel-felkiáltott: „Ez az enyém! Ez az enyém!

Tendzin Gyaco igyekszik megőrizni a hagyományos tibeti oktatást és kultúrát. Azokban a dolgokban azonban, amelyekben szükséges, modern felfogást vall. Ő volt például az első a dalai lámák sorában, aki nyugatra utazott. Minden útján a buddhista tanításokat hirdeti, az etika és az egyetemes felelősségtudat, valamint a vallások közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozza. 1989-ben neki ítélték a Nobel-békedíjat.

Isten éltesse!Forrás: AFP
A Glastonbury fesztiválon szülinapozott a dalai láma
A Glastonbury Fesztiválon járt a dalai láma, ahol születésnapja alkalmából felhívták a színpadra, majd fel is köszöntötték. Nézd meg a videót itt!