Július 23-án 20 órától elérhetőek az idei felsőoktatási felvételi pontszámok. Vagyis mostanra sorsok dölhettek el, vagy legalábbis igen fontos iránymutatások.

A www.felvi.hu oldalon közzétett adatok alapján államilag támogatott képzésben az egyik legmagasabb pontszám, minimum 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám már ismert volt, ugyanis mindhárom szak azon 41 közé tartozik, amelyen korábban - tavaly decemberben - központilag meghatározták a ponthatárokat - írja az Origo.

Illusztráció.Forrás: MTI/Kallos Bea

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyes osztatlan tanári képzésein rendkívül magas pontszámok szerepelnek, fizika-informatika szakos tanárképzésen például 480, olasz-magyar tanárszakon 478. A jogi karra 460 ponttal lehetett bejutni. A Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán pedig költségtérítéses képzésben is 451 pont kellett a bejutáshoz, az államilag támogatott képzéshez 460 pontot kellett elérni. A Semmelweis Egyetem orvosi karára 435 pont volt a felvételi határ.

Az idén 105 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba.

A legkedveltebb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt, a második helyen a Szegedi Tudományegyetem végzett. Minden ötödik felvételiző az ELTE-re adta be a jelentkezését, 8093 fő kezdi meg itt tanulmányait szeptemberben, köztük 880 leendő általános és középiskolai tanár.