Oscar Pistoriust augusztus 21-én a büntetés-végrehajtási intézet ajánlása alapján próbaidőre bocsátják – írta a BBC.

A sportolót 2014-ben öt év börtönbüntetésre ítélték barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolása miatt. Most azonban, a büntetés megkezdése után tíz hónappal a Mampuru II börtön – ahol a sportolót fogva tartják – múlt héten ajánlást tett: jó magaviselete okán feltételesen szabadlábra helyeznék a férfit.

Forrás: AFP/Herman Verwey

Tania Koen, a meggyilkolt lány szüleinek ügyvédje elmondta: védencei megbocsájtottak Pistoriusnak, de tíz hónap nem elég. Közölte: a döntés nem a megfelelő üzenetet közvetíti, és nem szolgál kellően elrettentő példaként.

Előzmény
2013-ban valószínűleg féltékenységből lőhette le barátnőjét Oscar Pistorius, aki a gyanú szerint illegális szteroidoktól, alkoholtól és drogoktól került beszámíthatatlan állapotba, mielőtt elkövette a gyilkosságot. Dél-afrikai modell kedvesének esélye sem volt menekülni.

Pistorius – akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek – az olimpiák történetének első művégtagokkal versenyző atlétája volt. 2012-ben a londoni olimpián 400 méteres futásban és 4x4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg. Emellett hatszoros paralimpiai bajnok, aki megnyert egy 200 méteres futóversenyt, amelyben egy ló volt az ellenfele.