Az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpressz vonaton lövések dördültek, hárman megsebesültek, egyikük életveszélyesen.

A  lövöldözőt két szabadságos amerikai katona legyűrte, majd a  rendőrség letartóztatta. A lövöldözés még Belgium területén történt,  a vonatot azonban Arras észak-franciaországi város pályaudvarán  állították le, ahol az utasokat evakuálták.

A BFM TV értesülése  szerint a sebesültek között egy-egy francia, brit és amerikai van. A  brit sérülése a súlyos.    

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a helyszínre  látogatott, ahol kijelentette, az amerikai utasok "rendkívül nehéz  körülmények között kimagasló bátorságot tanúsítottak, s ha nem őrzik  meg a hidegvérüket, akkor borzalmas tragédia történhetett volna"    

IllusztrációForrás: Thinkstock

Párizsban bejelentették, hogy az ügyészség terrorellenes  szekciója vizsgálja az incidenst, de a belügyi tárca szóvivője  szerint még korai kijelenteni, hogy terrorcselekedetről van szó. Charles Michel belga kormányfő elítélte és terrortámadásnak nevezte  az esetet. A miniszterelnök közölte, országa szorosan együttműködik  a francia hatóságokkal a nyomozás során.    

Rendőrségi források később arról tájékoztatták az AFP-t, hogy a  gyanúsított szerepel a francia titkosszolgálatoknak a terrorizmussal  kapcsolatba került emberekről vezetett nyilvántartásában. A nevük  elhallgatását kérő tisztségviselők elmondták, a férfi ugyanakkor nem  állt szigorú megfigyelés alatt.   

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi volt a lövöldözés oka. A  férfinél egy géppisztoly, egy automata pisztoly és kés is volt. A  France Info adó úgy értesült, hogy a támadó egy 26 éves marokkói,  esetleg marokkói származású személy.    

A szerelvényt működtető Thalys társaság közlése szerint az  utasok biztonságban vannak, a hatóságok uralják a helyzetet.

Valóságos hősként ünneplik Franciaországban és az Egyesült  Államokban is azt a három férfit - köztük két amerikai katonát - ,  akik péntek este ártalmatlanná tették a francia szuperexpresszen  lövöldöző és három személyt megsebesítő támadót. A francia  belügyminiszter szerint a merénylő feltételezhetően radikális iszlám  háttérrel rendelkezik.