Kettős magyar sikerrel zárult a szarajevói filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta.

A balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseménye, a szarajevói filmfesztivál szombat este ért véget. Nemes Jeles László Clara Royer társ-forgatókönyvíróval együtt személyesen vette át a zsűri különdíját a szarajevói nemzeti színházban. A rangos elismerés tízezer eurós pénzjutalommal járt - derül ki az Origo cikkéből.

Nemes Jeles László.Fotó: Pozsonyi Janka

A Röhrig Géza főszereplésével, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Saul fia a májusi cannes-i filmfesztiválon megkapta a zsűri nagydíját és többek közt a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is. Nemes Jeles László filmje júniustól látható a magyar mozikban, és már több mint 80 ezren váltottak rá jegyet.

Szarajevóban egy másik magyar alkotást is díjaztak. A dokumentumfilmek között Almási Tamás legújabb alkotása, aTititá nyerte a nemzetközi zsűri különdíját. A film Anti, a 18 éves, fanatikus gitáros történetén keresztül vizsgál olyan kérdéseket, hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósíthassuk álmainkat, és hogy mi is tesz valakit jó zenésszé. Gratulálunk az elismeréshez!