Újra megnyitották a Mount Everestet a hegymászók előtt

Forrás: Thinkstock -
hegycsúcs földrengés Mount Everest hegymászás engedély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négy hónappal a számos halálos áldozatot követelő nepáli földrengés után újra megnyitották a hegymászók előtt a Mount Everestet, a világ legmagasabb hegycsúcsát.

Kripasur Sherpa nepáli idegenforgalmi miniszter vasárnap ünnepélyesen adta át az első engedélyeket a 8850 méteres hegycsúcs meghódítására az őszi idényben. Eddig 14 csapat kért engedélyt a Mount Everest megmászására.

Forrás: Thinkstock

Az idei volt a második olyan tavaszi szezon, amelyben senki sem mászta meg a Csomolungmaként is ismert hegycsúcsot. Tavaly egy 16 nepáli serpa halálát okozó lavina miatt fújták le szezont, idén áprilisban pedig az alaptáborban vesztette életét 19 ember a nagy földrengés okozta hóomlásokban, ami miatt ugyancsak lezárták a hegyet a mászók előtt.

A vasárnapi ünnepségen a nepáli idegenforgalmi miniszter elmondta, hogy az április földrengés tetemes károkat okozott a turizmusnak, de reméli, hogy a Mount Everestre vezető ösvények megnyitása másokat is arra bátorít, hogy felkeressék országát. Az őszi szezon egyébként általában keményebb a tavaszinál az erős szelek és az alacsonyabb hőmérsékletek miatt.

Ebben az őszi idényben elsőként a japán hegymászó, Kuriki Nobukazu indul útnak. Kuriki kedden helikopterrel indul a hegyre és szeptember közepéig szeretne feljutni a csúcsra. Kezdetben öten segítik a vállalkozást, de a kettes táborból már egyedül indul útnak. A japán alpinistának ez lesz az ötödik kísérlete a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítására. Legutóbbi, 2012-es kísérlete közben elveszítette kilenc ujját fagyás miatt.

Gratulálunk! Újabb elismerést söpört be a Saul fiahttp://www.life.hu/news/20150823-ujabb-elismerest-soport-be-a-saul-fia-nemes-jeles-laszlo-filmje.htmlKettős magyar sikerrel zárult a szarajevói filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta.NewsOrigoTragédia! Életét vesztette egy motoros Budapestenhttp://www.life.hu/news/20150823-tragedia-eletet-vesztette-egy-motoros-budapesten.htmlA helyszínen meghalt az a motoros, aki egy autóval ütközött vasárnap délután Budapesten a XVI. kerületben.NewsThinkstockAz angliai után újabb légikatasztrófa történt Svájcbanhttp://www.life.hu/news/20150823-az-angliai-utan-ujabb-legikatasztrofa-tortent-svajcban.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, autópályára zuhant egy vadászgép az angliai Sussex grófságban egy légibemutatón. Most pedig újabb baleset történt a levegőben.News--Forma-1: Brutális baleset történt a Belga Nagydíj helyszínén - Csigolyatörést szenvedett a pilótahttp://www.life.hu/news/20150823-forma-1-brutalis-baleset-tortent-a-belga-nagydij-helyszinen.htmlSpában, a GP2-es futamon Daniel de Jong és Pierre Gasly ütközött tegnap. Előbbi hatalmas sebességgel csapódott bele a gumifalba.News--Dráma a légiparádén! Vadászgép zuhant egy brit autópályárahttp://www.life.hu/news/20150823-vadaszgep-zuhant-egy-brit-autopalyara-a-tragedia-egy-legi-bemutaton-tortent-heten-meghaltak.htmlAutópályára zuhant egy vadászgép az angliai Sussex grófságban egy légibemutatón. A tragédiában heten meghaltak, amikor a gép az autók közé csapódott. Mindent beborítottak a lángok, elárasztott a füst.News--Baleset! Mentőhelikopter miatt állt be az M1-es autópályahttp://www.life.hu/news/20150823-baleset-mentohelikopter-miatt-allt-be-az-m1-es-autopalya.htmlLezárták az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalát a 42-es km-nél, Óbarok térségében egy baleset miatt. Mentőhelikopter érkezett a helyszínre.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.