7 kilós fenyőtoboz törte be a fejét, súlyos agysérülést szenvedett a férfi

Forrás: wikipédia -
toboz agysérülés nemzeti park koponya fenyő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kártérítését perli az államot egy volt amerikai katona, akinek koponyáját egy lehulló hatalmas fenyőtoboz törte be egy nemzeti parkban, súlyos agysérülést okozva. 

Sean Mace, az amerikai haditengerészet veteránja a San Francisco Maritime National Historic Park tűlevelű fái alatt olvasgatott és szunyókált 2014 októberében, amikor a fejére hullott egy tájidegen ausztráliai araukária hétkilós toboza.

Ekkorára is megnő az ausztráliai araukária toboza Forrás: wikipédia

Az exkatonát kórházba szállították, ahol két műtétet is végrehajtottak rajta, de a minap benyújtott bírósági kereset szerint súlyos és „valószínűleg visszafordíthatatlan” agykárosodást szenvedett. A férfi a nemzeti parkot, a nemzeti parkok országos felügyeletét, a belügyminisztériumot és a szövetségi kormányt perli nem ismert összegű kártérítésért.

Sean Mace szerint egészségkárosodását a nemzeti park alkalmazottainak „hanyagsága” okozta. A kereset szerint a nemzeti park dolgozói tudták, hogy „veszélyes fafajról” van szó, amikor évtizedekkel ezelőtt elültették az eredetileg az ausztráliai Queenslandben őshonos tűlevelűeket a park északkeleti részén. Ennek ellenére csak az ő sérülése után emeltek kordont a fák köré.

Az ausztráliai araukária tobozának átmérője elérheti a 25-35 centimétert, súlya pedig a 14-18 kilogrammot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.