Korábban még úgy tudtuk, hogy 8, de legalább 7 óra kell ahhoz, hogy kellően kipihentek legyünk. Ám a legújabb kutatások ezúttal más számmal rukkoltak elő.

Napjainkban szinte kőbe vésett alapszabálynak tűnik, hogy napi 8 órát kell aludni. Természetes körülmények között élő társaink azonban kevesebbel is beérik – állítják a Kaliforniai Egyetem munkatársai. Tanzániai és bolíviai törzseket vettek górcső alá, akik semmilyen modern eszközt nem használnak, így életmódjuk nagyjából az őseinkéhez hasonlítható. A szakértők karóra formájú aktivitásmérőkkel kísértek figyelemmel 94 felnőttet több mint ezer napig.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Bodza2

Bebizonyosodott, hogy a kísérletben résztvevők átlagosan 6 óra 25 percet alszanak, ami jóval kevesebb a mostanság elterjedt 8-nál. A megfigyelt személyek így is jó egészségnek örvendtek, ráadásul kevesebb volt náluk az elhízott, a magas vérnyomásos és a szívbeteg. Állóképességük is jobbnak bizonyult.

„Ez az elvárás, hogy éjszakánként legalább 8 órát aludjunk. Ráadásul ha a technológiai vívmányok nem lennének, még többet akarnánk" – magyarázta a kutatást vezető Ghandi Yetish. „Mindig is arról szólt a fáma, hogy a modern életvitel időt vesz el az alvástól. Ez azonban tévhitnek bizonyult" – tette hozzá munkatársa, Jerome Siegel.

A tanulmány a Current Biology című szakfolyóiratban jelent meg. A természeti népek gyermekei egyébként 3 órával és 20 perccel napnyugta után tértek nyugovóra.