Nem érte külső hatás az Egyiptomban lezuhant orosz repülőgépet

Forrás: MTI -
bomba Oroszország pilóta rakéta lezuhant gép repülőgép katasztrófa szakértő Egyiptom hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem külső hatás miatt zuhant le két nappal ezelőtt az orosz utasszállító Egyiptomban, a pilóta nem adott le vészjelzést, mielőtt a repülőgép eltűnt a radarról - jelentette ki hétfőn Kairóban a gép fekete dobozainak előzetes vizsgálatát végző bizottság egyik tagja.

A neve elhallgatását kérő illetékes nem közölt további részleteket. Röviddel a szakértő nyilatkozata előtt a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság vezetője hétfőn moszkvai sajtótájékoztatóján kizárta annak a lehetőségét, miszerint a Sínai-félszigeten lezuhant Airbus A-321-es repülőgépük katasztrófájához emberi vagy műszaki okok vezettek volna, szerinte csakis "külső hatás" miatt eshetett darabokra a gép már a levegőben.

A Kogalymavia orosz légitársaság lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgépének roncsai az egyiptomi Haszana közelében szombaton. A roncsok között nem találtak túlélőt. Forrás: MTI

Viktor Jung, a légitársaság igazgatóhelyettese azt sem zárta ki, hogy a gép a katasztrófa előtti percekben szabadesésben volt, és a szabadesés okozta túlterhelés szakította szét. Hozzátette, hogy ilyen terhelést az emberi szervezet sem bírna ki.

Andrej Averjanov, a légitársaság műszaki igazgatóhelyettese kijelentette, annak semmi köze nem lehet a történtekhez, hogy 2001-ben arepülőgép farokrésze leszállás közben a földnek csapódott, az akkor keletkezett sérüléseket ugyanis teljesen kijavították. Elmondta azt is, hogy október 26-án rutinellenőrzést végeztek a gép hajtóművein, amelynek során semmilyen problémát nem észleltek. A Kogalymaviát tulajdonló holdingtársaság egyik képviselője azt mondta, hogy a cégnek nem voltak pénzügyi problémái, amelyek befolyásolhatták volna a repülésbiztonságot.

A Kogalymavia légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, s a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt, de a gépen utazott négy ukrán és egy fehérorosz állampolgár is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.