Nyitva tarthatnak az üzletek a négy adventi vasárnapon, november 29-én, december 6-án, 13-án és 20-án. Országosan száznál is több üzlet döntött úgy, hogy november 22-én élj az ötödik, választható vasárnap lehetőségével.

Már november 22-én is sok üzlet lesz nyitva. Az Aldi közel száz üzletét nyitja ki, az Auchan három egységgel indul, de a Müller, az IKEA és két Media Markt is kinyit az advent előtti utolsó vasárnapon - tájékoztat az MTI.

IllusztrációForrás: Thinkstock

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem szabad dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) összefoglalta: a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény, valamint a munka törvénykönyvéről szóló törvény értelmében munkaszüneti nap január 1-je, március 15-e, húsvéthétfő, május 1-je, pünkösdhétfő, augusztus 20-a, október 23-a, november 1-je, illetve december 25-e és 26-a.

IllusztrációForrás: AFP/Getty/Tim Boyle

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény felsorolja az általános zárva tartási idő alóli kivételeket, amikor az üzlet vasárnap is nyitva lehet. A boltok az adventi vasárnapokon 4 óra 30 perc és 22 óra között, december 24-én és 31-én 4 óra 30 perc és 12 óra között tarthatnak nyitva.

A törvény szerint az adventre, illetve az év tetszőleges egy vasárnapjára vonatkozóan az üzlet nyitvatartási szándékát a kereskedő köteles előzetesen a kereskedelmi hatóságnak legalább 15 nappal az érintett időpont előtt bejelenteni. A kereskedelmi hatóság a bejelentett időpontokról nyilvántartást vezet. A nyitvatartási idő keret jellegű, a kereskedő dönthet úgy, hogy az érintett vasárnapokon ennél kevesebb ideig tart nyitva, vagy egyáltalán nem nyit ki. A pontos nyitvatartási időt azonban fel kell tüntetni a kereskedelmi hatóságnak küldött bejelentésben - írja cikkében az Origo.