Tanigucsi Kei hétfőn tűnt el hazájában, Hokkaidó sziget egyik hófödte hegycsúcsán.

Meghalt a világ egyik legtapasztaltabb női hegymászója, Tanigucsi Kei - írja az MTI. A 43 éves hegymászónő hétfőn tűnt el hazájában, amikor négy férfival együtt mászta meg a Daiszecuzan vulkanikus csúcsainak egyikét, az 1984 méteres Kuro-hegyet. 

Forrás: alpinist.com

Akkor veszett nyoma, amikor pihenés céljából leoldotta magáról az őt társaihoz rögzítő kötelet. Keresésére induló társai megcsúszás nyomait fedezték fel, és egy ködbe burkolózó lejtőn találtak egy pár kesztyűt, amely valószínűleg az övé volt. 

A haldokló Tanigucsit egy nap múlva, kedd délelőtt találták meg a mentők. A hegymászónőt kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni. 

Tanigucsi Kei az első nőként nyerte el 2009-ben az Arany Jégcsákány-díjat (Piolet d'Or), az extrém hegyi sportokban felmutatott rendkívüli teljesítményekért járó egyik legrangosabb elismerést. A világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet 2007-ben mászta meg. A japán hegymászószövetség szerint Tanigucsi a világ egyik legrutinosabb női alpinistája volt. A hokkaidói hegyekben telente olykor szélsőségesen zord, az alpesi hegyekben előfordulóhoz hasonló klíma uralkodik.