Újra megnyitották a Mount Everestet a hegymászók előtt

Forrás: Thinkstock -
hegycsúcs földrengés Mount Everest hegymászás engedély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négy hónappal a számos halálos áldozatot követelő nepáli földrengés után újra megnyitották a hegymászók előtt a Mount Everestet, a világ legmagasabb hegycsúcsát.

Kripasur Sherpa nepáli idegenforgalmi miniszter vasárnap ünnepélyesen adta át az első engedélyeket a 8850 méteres hegycsúcs meghódítására az őszi idényben. Eddig 14 csapat kért engedélyt a Mount Everest megmászására.

Forrás: Thinkstock

Az idei volt a második olyan tavaszi szezon, amelyben senki sem mászta meg a Csomolungmaként is ismert hegycsúcsot. Tavaly egy 16 nepáli serpa halálát okozó lavina miatt fújták le szezont, idén áprilisban pedig az alaptáborban vesztette életét 19 ember a nagy földrengés okozta hóomlásokban, ami miatt ugyancsak lezárták a hegyet a mászók előtt.

A vasárnapi ünnepségen a nepáli idegenforgalmi miniszter elmondta, hogy az április földrengés tetemes károkat okozott a turizmusnak, de reméli, hogy a Mount Everestre vezető ösvények megnyitása másokat is arra bátorít, hogy felkeressék országát. Az őszi szezon egyébként általában keményebb a tavaszinál az erős szelek és az alacsonyabb hőmérsékletek miatt.

Ebben az őszi idényben elsőként a japán hegymászó, Kuriki Nobukazu indul útnak. Kuriki kedden helikopterrel indul a hegyre és szeptember közepéig szeretne feljutni a csúcsra. Kezdetben öten segítik a vállalkozást, de a kettes táborból már egyedül indul útnak. A japán alpinistának ez lesz az ötödik kísérlete a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítására. Legutóbbi, 2012-es kísérlete közben elveszítette kilenc ujját fagyás miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.