Januártól tilos láncon tartani a kutyákat

Forrás: Thinkstock -
kutya állat törvény bűncselekmény vidék lánc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új szabályzat lép életbe jövő évtől a négylábúak gazdijai számára. 2016-tól a törvény szerint nem lehet láncon tartani egy kutyát sem. 

A kikötésnek két oka van: ha a háznál található kerítés nem alkalmas arra, hogy távol tartsa az állatot a látogatóktól, akkor azt kell előbb megjavítani. A másik, hogy ha az emberek nem foglalkoznak eleget a saját négylábújukkal, nem a megkötés a megoldás - írja a Délmagyar.

Szabályok, fegyelem és a mindent átfogó szeretet: Ezekre van szükség... vakvezető kutya család Forrás: Thinkstock

"A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat" - mondta a lapnak Keller Zoltán, kutyakiképző, aki szerint ennek ellenére ma több tízezer kutya él láncon. Az új rendelet nem mindenhol fog változást hozni. Vidéken sok embernek nincsen pénze, hogy megjavítassa a kerítését. Ha mégis a megkötés mellett dönt, bűncselekményt követ el. Hogy mit jelent a tartós láncon tartás, és ezt hogyan állapítják meg, arról nem szól a kormányrendelet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.