A brit hatóság semmiféle bizonyítékot nem lelt arra, hogy a British Airways gépe valóban drónnal ütközött volna áprilisban - de továbbra sem zárják ki a lehetőséget.

Mégsem drónnal ütközhetett a British Airways repülőgépe. A légitársaság április 17-én jelentette be, hogy egy Airbus A320 repülőgép 132 utassal és ötfős személyzettel érkezett Genfből a londoni Heathrow repülőtérre, de a gép nem sokkal a leszállás előtt, a nyugat-londoni Richmond városrész felett drónnal ütközött - tájékoztat az Origo.

A gép gond nélkül leszállt Heathrow-n.

A British Airways technikusai teljes műszaki átvizsgálásnak vetették alá, de nem találtak sérülést a gépen.

IllusztrációForrás: Flickr/BriYYZ

Az azóta elvégzett vizsgálat eredményeit összegezve Patrick McLoughlin brit közlekedési miniszter csütörtökön a londoni alsóházban tájékoztatta a képviselőket, hogy a hatóságok már nem tartják drónincidensnek a történteket. 

A brit hatóság (AAIB) közölte, hogy

semmiféle bizonyítékot nem lelt arra, hogy a gép valóban drónnal ütközött volna.

Az AAIB hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra sem lehet teljes bizonyossággal kizárni ezt a lehetőséget. 

Az eset elsősorban azért keltett komoly feltűnést, mivel brit repülésügyi szakértők előzőleg többször is felhívták a figyelmet a kiskereskedelemben megkötések nélkül árult, a repülőterek légterében is mind gyakrabban felbukkanó drónok veszélyeire, de tényleges ütközésről korábban nem érkezett hír.

Barack Obama amerikai elnök múlt heti londoni látogatásának idejére a hatóságok teljes dróntilalmat rendeltek el a brit főváros egész területére, és azokra a  helyszínekre - köztük II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájának környékére -, ahova Obama helikopterrel utazott.