Napvilágra kerültek az első információk a középszintű matekérettségiről

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
matekérettségi gráf valószínűségszámítás érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megjelentek az első információk arról, milyen feladatokkal kellett megküzdeniük a végzősöknek a középszintű matekérettségin. 

Negyvenöt perc állt a diákok rendelkezésére, hogy megoldják azt a 12 feladatot, amit a matekérettségi első részében kaptak, és amire 2-2 pontot lehetett szerezni. Az érettségizőknek egy halmazelmétettel kapcsolatos feladatot kellett elsőként megoldaniuk, de volt mértékegység átváltás, szöveges gráfos feladat is.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az eduline.hu információi szerint szerepeltek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is.

A matekérettségi második részében az A és B feladatlap megoldására összesen 135 perc áll az érettségizők rendelkezésére, ebből a B rész három feladata közül kettőt kell megoldaniuk.

Egy egyenlettel és egy egyenlőtlenséggel kell többek közt megküzdeniük a diákoknak a második részben, amelyben egy síkidom belső szögeit is kell kiszámolni. Egy további feladatban pedig emelkedő számsorokat kell összehasonlítani.

A B részben egy diagrammot lehet elemezni, a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz. De választható egy függvényes, hozzárendeléses feladat is. A B rész harmadik feladatában pedig egy térbeli alakzattal kell különféle számításokat elvégezni.

Gyászol Sváby András - Hatalmas veszteség értehttp://www.life.hu/news/20160428-gyaszol-a-tv2-naplo-egykori-musorvezetoje-svaby-andras.htmlSúlyos veszteséggel kellett szembenéznie Sváby Andrásnak, a Napló egykori műsorvezetőjének. News--Vonat alá ugrott a szerenádozás után a tokaji gimnazistahttp://www.life.hu/news/20160503-vonat-ala-ugrott-szerenadozas-utan-a-tokaji-gimnazista-a-18-eves-o-janos.htmlAz egész család értetlenül áll a tragédia előtt. Mindenki szerette a fiatal és tehetséges fiút, akinek unokatestvére fél éve hunyt el egy tragikus balesetben. NewsOrigoNehéz nap vár ma a fiatalokra: Eljött a matek érettségihttp://www.life.hu/news/20160503-matematika-irasbeli-erettsegi-majus-3.htmlA hétfői magyar után kedden a matematikával kell megbirkóznia az érettségizőknek.NewsOrigoArany János és Csáth Géza is helyet kapott az emelt szintű feladatok közötthttp://www.life.hu/news/20160502-arany-janos-es-csath-geza-is-helyet-kapott-az-emelt-szintu-feladatok-kozott.htmlArany János egy tanulmánya, magyar szerzők művei külföldi fordításainak sikeressége, egy Csáth Géza-novella és egy határon túlra szóló levél megírása szerepelt az idei magyar érettségi emelt szintű tételei között. NewsThinkstockMagyartanár az érettségiről: Tárgyi tudás szinte nem kellett a megoldáshozhttp://www.life.hu/news/20160502-magyartanar-nyilatkozott-az-erettsegirol-nem-kellett-targyi-tudas-korrekt-konnyen-megoldhato.htmlMa kezdődött el a gimnazista diákok megmérettetése a magyar érettségivel. Egy magyartanár szerint a szövegértési feladat nem volt túl nehéz, csak a többszörösen összetett kérdésekre kellett odafigyelni. News--Limitált Unicum palackkal emlékeznek Puskás Öcsirehttp://www.life.hu/news/hirdetes/20160502-limitalt-unicum-palackkal-emlekeznek-puskas-ocsire.htmlÉppen 50 éve, 1966 májusában játszotta utolsó profi futballmeccsét Puskás Ferenc, Magyarország legismertebb futball legendája a Real Madridban. Zwack Unicum a Puskás évfordulóra egy limitált kiadású Puskás Unicum palackkal rukkolt elő. Hirdetés

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.