„Szakképzésben tanul a magyar fiatalok két harmada. Ha elveszik a tanítványaink jövőjét, az ország jövőjét is elveszik. Ez nem praktikus. Nem szakszerű. Nem gazdaságos. Nem igazságos. És nem emberséges” – írta egy szakközépiskolai tanár az EMMI-nek a szakképzés tervezett átalakítása kapcsán.

Sulyok Blanka egy budapesti, faipari szakközépiskola magyartanára, és végső elkeseredettségében küldte el nyílt levelét az EMMI-nek. A levelében írja, szeret ott tanítani, de nem azért, mert olyan nagy öröm a központilag előírt anyagot „leadni”, hanem

éppen ennek ellenére szereti a munkáját.

Mert – mint írja - nem az „anyagot”, hanem a diákokat tanítja első sorban, és a diákok – a kamaszos flegmaság vagy az iskola intézményével szemben évek alatt, masszívan kiépült, negatív előítéletek páncélja mögött – érzékenyek, kreatívak, okosak, tehetségesek."

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

A tanárnő szerint amíg diákjait hidegen hagyja a Bánk Bán, addig nagyon is érdekli őket Erdős Virág kortárs költő egyik verse. 

"Az egyik órán egy tizedikes fiú ezeket a sorokat írta a vers mintájára: Na most akkor mondjátok meg, nagyokosok, mi legyen/ ki ne legyen miközülünk maholnap, és ki legyen/ ki tanuljon szorgalmasan emelt szintű kémiát/ ki stoppolja Mekis műszak után még a zokniját/ ki jusson be egyetemre maximális pontszámmal/ ki vágódjon diszkó után egy oszlopnak pont százzal...”

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Levelében azt is kifejti, hogy több tanítványa jutott el a faipari képzésről egyetemre,

emelt szintű érettségit szerzett, vagy például zenész lett.

Majd azt is hozzátette, hogy azzal, hogy az iskolák közötti átjárást és az egyéb irányú továbbtanulás lehetőségét ellehetetlenítik, valamint – szabad órasáv híján – a csoportbontásokat és az érettségire való felkészítést tovább szűkítik, a lemorzsolódások aránya

az eddiginél is drasztikusabb lesz.

Zárásképp pedig azt írja, hogy „A szakképzésben tanul a magyar fiatalok két harmada. Ha elveszik a tanítványaink jövőjét, az ország jövőjét is elveszik. Ez nem praktikus. Nem szakszerű. Nem gazdaságos. Nem igazságos. És nem emberséges.”

A teljes levelet itt elolvashatja.