A Himnuszunk új változatát a MÁV Szimfonikus Zenekar a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megkeresésére készített el, először Rio de Janeiróban csendülhet fel.

Már korában elkészült a Himnuszunk 90 másodperces zenekari változata, melyet az olimpiai játékokon és az olimpiai eseményeken fognak játszani. Még 2013 nyarán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályainak megfelelően vették fel az "új" Himnuszt, azonban a magyarok a 2014-es szocsi téli olimpián nem nyertek aranyérmet, így a riói olimpia az első, ahol hallhatjuk majd.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Marjai János

"A nemzetközi standard elvárásainak megfelelően ez egy énekszólam nélküli zenekari előadás másfél percben, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemben. Különlegessége továbbá a zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzó anyagokban még sosem hallott "Harangs(z)ó", ami egyértelmű utalás az idén éppen 560 esztendeje történt fényes nándorfehérvári diadalra, amellyel egyidejűleg III. Callixtus pápa Európa-szerte elrendelte a déli harangszót" - áll az Erkel Ferenc Társaság közleményében, amelyet a MOB idézett a honlapján. Akár már az első hivatalos versenynapon, szombaton felcsendülhet a Himnusz, hiszen aznap több aranyesélyes magyar sportoló is szerepel.