Először hallhatjuk az “új” Himnuszt Rióban!

Forrás: MTI/Marjai János -
riói olimpia RioLife2016 Himnusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Himnuszunk új változatát a MÁV Szimfonikus Zenekar a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megkeresésére készített el, először Rio de Janeiróban csendülhet fel.

Már korában elkészült a Himnuszunk 90 másodperces zenekari változata, melyet az olimpiai játékokon és az olimpiai eseményeken fognak játszani. Még 2013 nyarán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályainak megfelelően vették fel az "új" Himnuszt, azonban a magyarok a 2014-es szocsi téli olimpián nem nyertek aranyérmet, így a riói olimpia az első, ahol hallhatjuk majd.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

"A nemzetközi standard elvárásainak megfelelően ez egy énekszólam nélküli zenekari előadás másfél percben, a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemben. Különlegessége továbbá a zeneszerző által a kotta külön sorában jelzett, ám korábbi hangzó anyagokban még sosem hallott "Harangs(z)ó", ami egyértelmű utalás az idén éppen 560 esztendeje történt fényes nándorfehérvári diadalra, amellyel egyidejűleg III. Callixtus pápa Európa-szerte elrendelte a déli harangszót" - áll az Erkel Ferenc Társaság közleményében, amelyet a MOB idézett a honlapján. Akár már az első hivatalos versenynapon, szombaton felcsendülhet a Himnusz, hiszen aznap több aranyesélyes magyar sportoló is szerepel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.