Dühkitörések a parton, eltiltott egykori barátok, különös edzésmódszerek - a New York Times hosszú cikkben elemzi Hosszú Katinka és edző férje, Shane Tusup kapcsolatát.

A NYT több olyan esetet is felidéz, amikor Shane Tusup finoman szólva is furcsán viselkedett. A legfrissebb példa idén áprilisi, amikor Hosszú az arizonai Grand Prix versenyen 200 méter vegyesen és háton is csak ötödik lett. "Inkább maradna a vízben, és fulladna bele" - mondta ekkor Tusup a lap forrásai szerint, akik az edző közelében álltak a medence partján. Egy másik amerikai versenyen pedig valóságos dühkitörést kapott, amikor úgy érezte, hogy Katinka nem úgy úszik, ahogy az elvárható lenne. "Hűtsd le magad, ember" - üzente neki a Twitteren az amerikai úszó, Josh Prenot - írja az Origo

"A kapcsolatunk bonyolult" - ismeri el Hosszú -, "de nem egészségtelen" - és hozzáteszi, hogy képesek elválasztani egymástól az uszodai és az uszodán kívüli életüket. Otthon ugyanis Shane egy "szuperédes, szerető és nagyon vicces ember" - jellemzi férjét Katinka. A lap idézi Katinka korábbi edzőjét, a szintén amerikai Dave Salót is, aki amellett, hogy elismeri a páros eredményeit, azt is elmondja, hogy aggódik egykori tanítványáért. Úgy véli, hogy Katinkával kapcsolatban a férje a legnagyobb kérdőjel, és nem tudja eldönteni, hogy az úszó motivációjában az önbizalom vagy a félelem játszik-e nagyobb szerepet.