Molesztálási botrány tört ki az amerikai tornasportban. Állítólag több edző is molesztálhatta a sportolókat, ám a szövetség inkább figyelmen kívül hagyta a jelentéseket, hogy az oktatók nevén ne essen csorba.

Látszólag semmit nem tett a molesztálási ügyek kivizsgálásában az Amerikai Tornaszövetség. Rutinszerűen elutasította a vádakat, kivéve ha maga az áldozat vagy annak szülei jelentették azt. Egyéb esetben azonban nem történt semmi.

Képünk illusztrációForrás: ANP/AFP/Roos Koole

Hiába lenne kötelezettségük az összes gyanút jelenteni a rendőrségnek, az Amerikai Tornaszövetség egy másik utat választott: homokba dugta a fejét, hogy védje az edzők hírnevét, ezzel újabb és újabb sportolókat tettek ki a lehetséges veszélynek. A szövetség nem árulta el, hogy pontosan hány panasz futott be hozzájuk, de az indianapolisi központjukban több mint 50 gyanúba került edzőről van dossziéjuk.

Forrás: Thinkstock

Egy komoly példa William McCabe esete, aki 2006-ig volt edző, és 30 év börtönt kapott miután kiderült, hogy molesztálta a rábízott gyerekeket, és az öltözőben titokban felvételeket készített a kislányokról, amiket felrakott az internetre. Mark Schiefelbein 2002-ig volt edző, és 36 év börtönt kapott miután a szülők feljelentették és kiderült, hogy többször is molesztált egy 10 éves kislányt és videóra is vette a gyermek nemi szervét - részletezi a megdöbbentő ügyeket az esetet kirobbantó Indianapolis Star. Ez csak két példa, de további szexuláis zaklatásokat is lelepleztek, még megdöbbentőbb, hogy kiderült, a szövetség már a letartóztatások előtt tudhatta, hogy az edzőkkel baj van! A lap szerint ezek az edzők a jelentések után még tovább dolgozhattak és további gyerekeket zaklathattak. A szövetség vezetői közleményben reagáltak a cikkre. Azt írták, hogy olyan fontos információk hiányoznak a feltárásból, amik más színben tüntetnék fel a szövetséget. Ennél többet azonban nem árultak el, néhány folyamatban levő per miatt.