Robert Redford a múlt csütörtökön lett 80 éves, ám van olyan emlék, ami 57 év elteltével is kísérti. Érthető módon, Robert Redford a mai napig nem tudta feldolgozni, hogy 10 hetes korában elhunyt a kisfia. 

Az Oscar-díjas színész-rendező elképesztő sikerekkel büszkélkedhet, ám a fájdalmas családi tragédiákból is bőven kijutott neki. Mindezt pedig Michael Feeney Callan által, 14 év alatt írt 

Redfordról készült életrajzi könyv részletezi. 

Robert RedfordForrás: AFP/Theo Wargo

A színész 1952-ben elvette Lola Van Wagenent, aki négy gyermeket is szült neki. Első közös gyermekük, Scott Anthony 1959. szeptember 1-jén látta meg a napvilágot, ám november 17-én elhunyt. A színész aznap este lefektette a kicsit, de 

a 10 hetes csecsemő soha többé nem ébredt fel. A halálát hirtelen bölcsőhalál okozta. 

A bölcsőhalál
A bölcsőhalál (angolul: sudden infant death syndrome; SIDS) a baba nagyjából egyéves koráig előforduló váratlan, előzmények nélküli elhalálozást jelenti, amelynél utólagos vizsgálatok se tudják felderíteni a pontos okot. Ennél fogva pontos mechanizmusát és lefolyását nem ismerjük. Lényegében a bölcsőhalál kifejezés nem egy adott, pontos folyamatot takar, hanem felderíthetetlen halálesetek összefoglaló halmaza megnevezés.

"Szörnyen nehéz volt. Fiatalok voltunk. Akkor kaptam meg az első munkámat a színházban, amivel nem kerestem sokat. Semmit sem tudtunk a bölcsőhalálról, szülőként tehát az ember ilyenkor magát hibáztatja. Ez egy olyan sebhely, ami sosem gyógyul be teljesen" – idézte fel a tragédiát és utóhatását Redford.