25 évvel ezelőtt ezen a napon találták meg Ötzit, a világ legrégibb, épségben megmaradt emberi múmiáját.

199. szeptember 19-én Helmut Simon, nürnbergi nyugdíjas hegymászó, az Alpokban Ötz-völgyében (Olaszország és Ausztria határán) egy mumifikálódott testre bukkant - írja a Daily Mail.
A holttest megtalálása után a túrázók értesítették a rendőrséget, akik azonnal elindították a vizsgálatot. A munifikálódott testet egy fa koporsóban egy közeli rendőrőrsre szállították. Az egyenruhások akkor döbbentek meg, mikor kiderült, hogy akinek a halála ügyében nyomoznak, már időszámításunk előtt 3,350-3,100 évvel ezelőtt meghalt. 

Forrás: © EURAC/Marion Lafogler]

Később az Ötzi nevet a megtalálásának helyszínéről, Ötz-völgyéről kapta. Kiderült, hogy a Stonehenge és az Első-Egyiptomi piramisok épülése előtt halt meg.
A 25 éve megtalált férfi teste a mai napig lenyűgözi a tudósokat, akik mindig többet szeretnének tudni az 5300 éves testről.

Forrás: © EURAC/Marion Lafogler


Hétfőn, nagy múmiakongresszus kezdődik Olaszországban, Bolzanoban, ahol Ötzi halálának körülményeiről és gyomrának tartalmáról, "utolsó vacsorájáról" is konzultálnak a kutatók.
Sokak szerint kiszabadították a havasi ember múmiájának átkát, amikor kiemelték sírjából, ezért Ötzi bosszút áll azokon, akik a nyugalmát bolygatják. A feltáró csapat és megtalálója is különös körülmények között haltak meg.