A New York-i robbantás afgán származású gyanúsítottjának édesapja úgy sejtette, hogy Ahmad a szélsőségesek felé fordult, de szavai süket fülekre találtak.

A New York-ban szombat este elkövetett robbantás gyanúsítottjának édesapja korábban már szólt a hatóságoknak, hogy fia a szélsőséges vallási tanok felé fordult. A szövetségiek azonban nem beszéltek az akkor börtönben ülő fiatallal - írja a New York Times.

Mohammad Rahami a lapnak azt nyilatkozta, hogykét éve közölte a rendőrséggel, hogy fia egy terrorista. Azután, hogy Ahmad összeverekedett az édesapa másik fiával, akit késsel megszúrt. 

Forrás: Origo

Az FBI már két évvel ezelőtt tudomást szerzett Ahmad Khan Rahamiról, a New Yorkban és New Jerseyben elkövetett robbantások feltételezett elkövetőjéről. A Szövetségi Nyomozó Iroda a cikk hatására közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy 2014-ben valóban átvilágították a gyanúsítottat. Akkor nem találtak arra bizonyítékot, hogy Rahaminak köze lett volna a terrorizmushoz.

Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes

Amikor Rahamit elfogták a rendőrök, egy jegyzetfüzetet is találtak nála, a benne lévő feljegyzések pedig egyértelművé tették, hogy szélsőséges nézetei motiválták a terrorcselekmények elkövetésére. Jegyzeteiben többek között korábbi terroristák cselekedeteit dicsőítette és Allahhoz is fohászkodott, hogy tervét sikerrel végrehajthassa.

Szombat este Manhattan előkelő Chelsea negyedében pokolgép robbant, 29 ember sebesült meg. A hatóságok látókörébe került Rahaminak feltehetően köze volt a korábban a New Jersey állambeli Seaside Parkban történt robbanáshoz is.