Több szabálytalanságot találtak a hatóságok annak a konyhának az ellenőrzése során, ami Jamie Oliver budapesti éttermét is kiszolgálja. Az üzem a Zsidai konyha tulajdonában van, akik azt mondják, hogy üzemük még fejlesztés allatt áll.

Több kiló lejárt szavattosságú tejszínt, jelöletlen termékeket, nem megfelelően tárolt húsokat, és szabályos mosogató helyett kézmosóban elmosott edényeket találak a hatóságok. És a listának még közel sincsen vége, a szemetesek is pedál nélküliek a konyhán, ami nagyon súlyos hiba - írja a hvg.hu. A lap birtokába került a Zsidai Gasztronómiai Csoport élelmiszerbiztonsági vizsgálatának jegyzőkönyve.

A cég vezetője, Zsidai Zoltán Roy korábban hosszan fejtegette, hogy milyen szigorú követelményeknek kellett megfelelniük (technológi és dizájn szempontjából is), hogy ki tudják szolgálni a Jamie Oliver Group igényeit, és elláthassák a sztárséf budapesti éttermét. Ehhez képest a hűtők sem voltak megfelelő hőmérsékletűre állítva, a főzőtér fagyasztókamrája is -15 fokon működött a szabályos -20 helyett.

Zsidai Roy Zoltán, a Zsidai Gasztronómiai Csoport vezetőjeFotó: Polyak Attila - Origo

A hatóságok megtiltották azt is, hogy a Zsidai konyhából nyer húsokat, alapanyagokat szállítsanak ki, mert ez nem tartozott a bejelentett tevékenységi körükhöz. Ezt csak az erre külön engedéllyel rendelkező cégek tehetik meg, ugyanis nagyon szigorú hűtési eljárásokat kell betartani ehhez.

A Pest Megyei Kormányhivatal illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya eljárást indított és hiánypótlásra szólította fel a Zsidai Gasztronómiai Csoportot. Utóellenőrzésre is számíthatnak. A kiszabott bírság 1 250 000 forint, de a működést nem függesztették fel. A kft. a hatóságokat írásban tájékoztatta, hogy a hiányosságokat pótolták.

Jamie's Italian BudapestForrás: Jamie's

A hvg.hu megkeresésére egy marketing munkatárs azt válaszolta, hogy mivel tavasszal nyitották meg termelőkonyhájukat, így az még fejlesztés alatt áll, de minden tekintetben meg akanak felelni a jogszabályoknak.