Mint ismeretes, szombatra virradó éjszaka 16-an vesztették életüket, és több mint húszan sérültek meg a franciaországi sítáborból hazafelé tartó buszon. A járművön összesen 56-an tartózkodtak, hat utas súlyos sérülést szenvedett, közülük három már Magyarországon gyógyul, egy pedig a délelőtti órákban érkezik haza repülővel.

A hős tornatanárról itt írtunk korábban, de meg kell említeni egy 15 éves diákot is, aki a könyökével ütötte ki a busz ablakát, hogy társait mentse. A fiú azon kevesek egyike volt, akik lényegében egyetlen karcolás nélkül úszták meg a veronai tragédiát – erről a Borsnak a diák édesapja beszélt a veronai hotelben, ahol gyermekét elszállásolták.

/1701/Veron201712117440

Fia a busz hátsó részében, a bal oldali ablaksoroknál ült, és ez volt a szerencséje.

Döccenést éreztek, aztán az autóbusz elején hirtelen felcsaptak a lángok. A könyökével azonnal ütötte a hátsó üveget. Így rögtön ki tudtak ugrani a barátaival” – idézte fel a fia által elmondottakat az édesapa, akinek fia éjjel 2-kor, a tragédia után küldött egy SMS-t szüleinek diáktársa mobiljáról

kérlek, ezen a számon hívjatok vissza”.

A halk pittyenésre nem ébredtek fel, reggel viszont azonnal elindultak. A szerencsés túlélést fia még egy dolognak köszönhette: az ültetésnél gólyaként ugyan a busz elejére kellett volna ülniük osztálytársaival, ők mégis hátramentek.

Olasz tűzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszrólForrás: MTI/EPA/ANSA/VIGILI DEL FUOCO/Vigili Del Fuoco Handout

„Orvosként sok mindent láttam, de persze most is sokkhatás alatt vagyunk. Nem tudom, lehetséges-e valaha feldolgozni, hogy végül így történt, de nagyon hálásak vagyunk a gondviselésnek” – mondta érezhető felszabadultsággal az apa. Bár a gyerekek többsége mezítláb utazott a buszon, fia magán hagyta cipőjét. „Annyira szereti a sportcsukáját, még a hosszú út miatt se akart megválni tőle. Emiatt nem kellett aztán csupasz lábbal fagyoskodnia...”

Az édesapa egy másik egészen döbbenetes történésről is beszámolt.

„Táskája, benne telefonjával, ruháival, kamerájával, elégett. Ám a már kiégett buszból egyszer csak kiesett a kamera, épen, sértetlenül. Mintha a tűz körbeégette volna. A kamera most is itt van a táskámban.”

„A pszichológusok szerint jó esetben hónapokba telik, mire fel tudja dolgozni. Most még nem jön ki rajta. A legfontosabb, hogy beszéljünk róla, ha ő nem is, akkor szüleiként mi, hogy ne maradjon magára a feldolgozással” – tette hozzá az édesapa.