Megszólalt a grazi buszbaleset sofőrje

Forrás: Thinkstock -
Graz veronai buszbaleset buszbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1983-ban egy magyar vállalati busz a szerpentinről a szakadékba zuhant Graz közelében. A buszvezető nem tudta megakadályozni a tragédiát, nem működött a fék...A férfi 33 évvel a szörnyű eset után sem tudta feldolgozni a történteket. Őszinte vallomás következik....

Tiba János vezette azt a buszt, aminek fékrendszere meghibásodott és egy 200 méteres szakadékba zuhant. A jármű huszonhétszer fordult meg a tengelye körül majd a kerekein landolt. A baleset tizenöt áldozatot követelt, harmincegyen pedig megsebesültek. A buszvezető kirepült a gépjárműből, egy fán akadt fent, így tudott megmenekülni...

Az eset már nagyon régen, 33 évvel ezelőtt történt, a férfi mégsem tudja feldolgozni a történteket. A Blikknek így nyilatkozott az esetről:

"Amikor magamhoz tértem a kórházban, arra sem emlékeztem, hogy ki vagyok. Ott volt egy újság, címlapján egy szétroncsolódott busszal. Rossz érzésem volt. Mindenkit megkérdeztem, mit keresek itt, mire valaki elmondta: volt ez a tömegszerencsétlenség, és én vezettem a buszt"

A balesetet a busz műszaki meghibásodása okozta (képünk illusztráció) Forrás: Thinkstock

Hónapokkal a tragédia után a szakértői vélemények kimondták, hogy a balesetet a busz műszaki meghibásodása okozta, ám a sofőrt mégis elítélték hét évre.

"Amikor a grazi főügyész megkapta a papírokat, személyesen jött el értem Baracskára, és azt mondta: ha nem tisztázzák a magyar hatóságok az ügyemet, ő maga viszi el a hágai nemzetközi bíróságig a dolgot" - emlékezett vissza János.

Tíz évig tartott, mire a férfit jogerősen is felmentették és visszakapta a jogosítványát. Vezetői engedélyére nem volt ugyan szüksége, a férfi a tragédia után kizárólag gyalog volt képes közlekedni... János beleásta magát a fékrendszerek tanulmányozásába, mára már az ország egyik legismertebb féktesztelő- és javító cégének társtulajdonosa lett.

A veronai buszbalesetetis nyomon követte a híradásokból.

Véleménye szerint valami történhetett a buszvezetővel, vagy rosszul lett vagy elájult,

különben biztosan próbálta volna korrigálni a járművet.

"Ha magához tér, valószínűleg azt fogja gondolni, amit én anno:

„Bárcsak én is odavesztem volna."

Egy ilyen esetet feldolgozni nem lehet, csak megtanulni együtt élni vele" - csuklott el a hangja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.