Aki azt gondolta, hogy az elmúlt két nap időjárását már nem lehet fokozni, annak van egy rossz hírünk: de bizony lehet...

Az utóbbi napok időjárásának legfőbb ismérve a hőség és a szárazság. Szerdán első- és másodfokú hőségriadót, míg csütörtökön már kizárólag másod- és harmadfokú riasztást rendeltek el. Ma pedig mindezt megspékeljük némi csapadékkal. 

Brutális hőséggel kell ma is számolnunkForrás: Met.hu

Továbbra is harmadfokú hőségriadó van érvényben Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, másodfokú riasztás van Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében, és elsőfokú hőségriadót rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében. 

A hőhullám délkeletfelé veszi az irányt, így helyenként 25 fok alá csökken a nappali átlaghőmérséklet, de sok helyen továbbra is 27-29 fokos átlaggal kell számolni. A csúcshőmérséklet az előrejelzés szerint 32-38 fok közé tehető, ami késő estére 22-30 fok közé hűl le. 

Az ország egyik felén hőség, a másik felén viharok tombolnak majdForrás: Met.hu

A Dunántúlon várhatóak heves zivatarok, viharos széllel, amely akár a 80-100km/órás sebességet is elérheti. Emiatt és az ehhez társuló felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére - írta meg a Met.hu