Egy igen agresszív gombafaj miatt kerülhet világszerte veszélybe a banántermesztés.

Kitört a pánik a banántermesztés körül, sokan már attól tartanak, hogy soha többé nem fogyaszthatjuk a világ egyik legközkedveltebb gyümölcsét. Szakértők szerint ugyanis az 1950-es Panama-betegség visszatérőben van. 

Ráadásul a gombás eredetű kór most egy sokkal szívósabb, mutáción átesett formában ütötte fel újra a fejét, ami ellen nem igazán tudjuk, mi a megfelelő védekezési módszer. A True Race 4-re keresztelt gomba Ázsiában már igen komoly térhódításnak indult, Jordánia és Mozambik ültetvényeit például már teljesen megsemmisítette. 

Banán ültetvény a Kanári szigetek egyikén, La PalmánForrás: AFP/Desiree Martin

Szakemberek attól tartanak, hogy hamarosan Latin-Amerikában is megjelenhet a betegség, ami sajnos rendkívül gyorsan terjed: bármin képes megtapadni, legyen szó egy autó kerekéről vagy egy cipő talpáról, sőt még a folyóvíz is képes szállítani. 

1950-ben a kór elpusztította Panama teljes banántermesztését így az aggodalom korántsem alaptalan, viszont a termelők hiába kérnek segítséget a kormányoktól, senki nem tudja megmondani, mivel lehetne szembeszállni a True Race 4-gyel. - írta meg az Express