Kelemen Anna úgy gondolta - ahogy ő fogalmazott - fejleszti magát, így olvasásra adta a fejét. Hamar rájött azonban, hogy ez bizony sok időt vesz el az ember napjából, így inkább megkérte egyik baráját, olvasson helyette. 

Az opera négy évszázada című könyvvel és egy pszichológiai szakirodalommal kezdte az olvasást Kelemen Anna, mert úgy gondolta - ahogy ő fogalmazott - fejleszti magát. A bögyös szépségbe azonban villámként csapott a felismerés, hogy ez időbe telik, így gyorsan riasztotta egyik barátját, hogy legyen a "hivatásos könyvolvasója".

Kelemen Anna a világirodalommal akart kezdeni, így sebtében fel is hívta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, hogy megtudja, megvan-e nekik Tolsztoj remekműve, az Anna Karenina. A könyvtáros hölgy türelme figyelemre méltó volt, főleg akkor, amikor Annácska megkérdezte, kivonatolva nem jelentek-e meg ezek a művek, mert bizony nagyon hosszúak. 

Barátja azonban elkezdte az Anna Kareninát olvasni teljes terjedelmében, de Annácska az alaptörténet vázolása után úgy gondolta, neki elég is volt az orosz irodalomból. Házi feladatként pedig kiadta barátjának: másnapra készüljön egy Dickens-szel.