A Nemzetközösség vezetői pozíciója nem örökölhető úgy mint a brit királyi trón. A Nemzetközösség mintegy 53 tagállamot számlál, képviselőik pedig zárt ajtók mögött arról döntöttek a Windsor kastélyban, hogy vezetőjük II. Erzsébet királynő után legidősebb fia, Károly herceg legyen. 

A BBC információi szerint a Windsor kastélyban zárt ajtók mögött döntöttek arról, hogy az 53 tagállamból álló Nemzetközösség vezetője II. Erzsébet után legidősebb fia, Károly herceg legyen. Ez egyáltalán nem volt egyértelmű, hiszen ez a pozíció nem örökölhető úgy, mint a brit királyi trón. A brit miniszterelnök, Theresa May is a trónörököst támogatta. 

Károly herceg lehet a Nemzetközösség következő vezetőjeForrás: AFP/Leon Neal

A Nemzetközösséghez ma 2,4 milliárd ember tartozik. A közösség elérendő célja például a béke építése, a nemek közti egyenlőség elősegítése, valamint az éghajlatváltozás mérséklése. Úgy döntöttek, azon dolgoznak majd, hogy 2023-ra az összes tagállamban felszámolják a maláriát, az emberkereskedelmet, 2030-ra pedig szeretnék, ha minden fiú és lány legalább 12 éves oktatást kapna.