A marihuána legalizálásáról vitatkozott Puzsér Róbert és Zacher Gábor

Forrás: Origo/Polyák Attila, VIASAT3/Birtalan Zsolt -
vita marihuána Puzsér Róbert legalizálás Zacher Gábor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A marihuána legalizálása régóta vitatéma, Puzsér Róbert és Zacher Gábor nagyközönség előtt mondták el egymással ellentétes érveiket a dologról. Természetesen Zacher Gábor orvosként a legalizálás ellen van, míg Puzsér szerint a marihuána engedélyezése nem okozna nagy problémát.

A neves toxikológus, Zacher Gábor és a mindenki által ismert kritikus, Puzsér Róbert sorakoztattak fel érveket nagyközönség előtt a marihuána legalizálása mellett és ellen. Zacher Gábor természetesen nem támogatja a hosszú ideje fel-felvetődő ötletet, míg Puzsér szerint így biztonságosabbá válhatna a fogyasztása.

Zacher Gábor és Puzsér Róbert Forrás: Origo/Polyák Attila, VIASAT3/Birtalan Zsolt

Zacher Gábor érvei a legalizálás ellen

A toxikológus szerint a társadalmunk nem érett még arra, hogy felelősségteljesen bánjon a drogokkal, erre a példa az alkoholfüggőség, ami 800 ezer embert érint hazánkban.

Az elterjedt mítosszal ellentétben a marihuána igenis okoz függőséget, pontosan olyannyira, mint az alkohol. „Erről az addiktológiai szakmán belül nincs vita" – idézi a Bors Zacher szavait.

A fű kamaszkori használata ráadásul nagyon sok problémát okozhat: pszichózist, pánikbetegséget, valamint aktiválhatja a lappangó skizofréniát.


Zacher Gábor kiemeli, hogy ő a szélsőséges eseteket is látja toxikológusként, melyeket a társadalom nem ismer, ennek ellenére

nem ért egyet azzal, hogy bűncselekmény a marihuána fogyasztása.

„Fontosnak tartom, hogy a Büntető Törvénykönyvből kerüljön ki a marihuána fogyasztása, azaz ne számítson bűncselekményne" - mondta a toxikológus.

„Ha legalizáljuk a marihuánát, akkor hol húzzuk meg a határt? Milyen érvekkel lehet visszatartani a szintetikus marihuánát, majd az amfetaminokat, az ópiátszármazékokat?" – tette fel még a kérdést Zacher.

Azt viszont leszögezte, támogatná, hogy orvosi célra használhassák.

Kiállok a marihuána orvosi felhasználása mellett.

Puzsér Róbert érvei a marihuána legalizálása mellett

Szerinte az alkohol nagyobb gondokat okoz, mégsem tiltják be.

A csaknem egymillió alkoholista országában fel sem merül, hogy betiltsák az alkoholt,

„Milyen érvek szólnak az alkohol mellett a marihuánával szemben – azon kívül, hogy előbbi kulturálisan beágyazódott társadalmunkba?"

Puzsér úgy véli, a legalizálás a megoldás a drogdílerek ellen.

A legalizálás esetén ki lehetne fogni a szelet a nagy drogkartellek hálójából, és sokkal biztonságosabb szerekhez jutnának a fogyasztók,

Teljesen elszegényedett a macskanő, Jocelyn Wildensteinhttp://www.life.hu/sztarok/20180518-teljesen-elszegenyedett-a-macskano-jocelyn-wildenstein.htmlTeljesen elszegényedett a macskanőként elhíresült plasztikrém, Jocelyn Wildenstein. TV + Sztárok--Lesifotós miatt szenvedett autóbalesetet Meghan Markle féltestvérehttp://www.life.hu/sztarok/20180518-lesifotos-miatt-szenvedett-autobalesetet-meghan-markle-feltestvere.htmlAutóvezetés közben akart képet készíteni egy lesifotós Meghan Markle féltestévéről, Samantháról. A nő megijedt az elé beforduló fotós autójától és egy betonkorlátnak csapódott. TV + Sztárok--Károly herceg kíséri oltárhoz Meghan Markle-thttp://www.life.hu/sztarok/20180518-karoly-herceg-kiseri-oltarhoz-meghan-marklet.htmlA Kensington-palota Twitter-oldalán tette közzé a hírt, hogy Meghan Markle-t édesapja szívműtéte után ki kíséri majd oltárhoz. TV + Sztárok--Liptai Claudia édesanyját hiányolja majd esküvője napjánhttp://www.life.hu/sztarok/20180518-liptai-claudia-edesanyjat-hianyolja-majd-eskuvoje-napjan.htmlGőzerővel készül az esküvőjére Liptai Claudia és Pataki Ádám, ám valaki hiányzik majd a násznépből. Liptai Claudia most arról beszélt, miért szorul majd össze a szíve a nagy napon. TV + SztárokOrigoKerényi Miklós Gábor jegyet vett a Rómeó és Júlia utolsó előadására az Operettszínházbahttp://www.life.hu/sztarok/20180518-kerenyi-miklos-gabor-jegyet-vett-a-romeo-es-julia-utolso-eloadasara-az-operettszinhazba.htmlLevették a műsorról a hosszú évek óta játszott Rómeó és Júliát, melyet a zaklatási botrányokba keveredett KERO rendezett. A művész ott akar lenni a darab utolsó előadásán, de ehhez jegyet kellett rá vennie. TV + Sztárok--Antal Timi férjhez menthttp://www.life.hu/sztarok/20180517-antal-timi-ferjhez-ment-templomi-eskuvo.htmlFérjhez ment Antal Timi: párjával immár a templomban is kimondták egymásnak a boldogító igent. TV + SztárokOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.