Hamarosan kiderülnek a felvételi ponthatárok, ám akkor sem kell elkeseredni, ha valaki nem vettek fel a felsőoktatásba, hiszen számos szakma, OKJ-s képzés közül választhat. Most azt is megtudhatjuk, melyek a legjobban fizető szakmák.

A Pénzcentrum.hu összeszedte, milyen OKJ-s képzéseket érdemes választani, ha valakinek nem sikerült bejutnia a vágyott felsőokatatás intézménybe. Cikkükben rávilágítottak néhány szakmára, melynél igencsak hamar megtérül a tanulásba fektett pénz.

"A bértáblánk bruttó 190 ezer forintról indul, erre jönnek rá a délutános, éjszakás pótlékok és az egyéb juttatások. Nálunk most bruttó 265 ezer forint körül van egy olyan, főként a gyártósoron dolgozó kolléga alapbére - kompetenciapótlékkal együtt -, aki semmilyen extra tudással nem rendelkezik. A nagyon szakképzett fizikai munkavállalók, például egy CNC-s, bére pedig megközelíti az 500 ezer forintot" - tudatta a Pénzcentrummal Urbán Anita, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. HR vezetője.

Az asztalosokból is hiány vanFotó: Bielik István - Origo

De említik még a hiányszakmák között a CNC programozót, az asztalost, ácsot, asztalost, épület- és szerkezetlakatost, gépgyártástechnológiai technikust, gépi forgácsolót, kőművest, hegesztőt, ipari gépészt, péket, szerszámkészítőt, női szabót, villanyszerelőt.

Úgy látják, a tandíjak összege gyorsan megtérül, hiszen néhány álláshirdetésben az asztalosokat nettó 170-400 ezer forint fizetésért is várják.