A hőség miatt több megyében és a fővárosban is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap, ezért vasárnap déltől életbe lépett a vörös kód. Az Origó összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a figyelmeztetésről.

A vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma lépteti életbe akkor, ha a meteorológiai szolgálat szélsőséges időjárási változást jósol. Ez lehet károkozó vihar, kánikula, sőt, akár extrém hideg is.

Rendkívüli hőség idején a nyitva lévő klimatizált helyiségekről, az ingyenes vízosztási helyekről, valamint a párakapukról is tájékoztatni kell a lakosokat.

A vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván nagyobb odafigyelést. Alapvetőan a hajléktalanszállók feladata gondoskodni az utcán élőkről, de vörös kód idején a bentlakást nyújtó szociális intézményeknek is kötelességük fogadni azokat a hajléktalanokat, akik nem kértek elhelyezést szállón. Még akkor is, ha éppen nincs elég férőhelyük. Feladatuk ilyenkor a krízisellátás, vagyis a hajléktalanok inni kapnak és lepihenhetnek.

Forrás: Origo

A szociális munkások vörös kód idején folyamatosan járják az utcákat, hogy figyelmeztessék a hajléktalanokat a veszélyre. Aki szeretne élni a lehetőséggel, és szállóra menne, azt a diszpécserközponton keresztül irányítják el a legközelebbi befogadóhelyre. Ahogyan a protokoll fogalmaz: a vörös kód egy speciális figyelmeztetés, amikor a legfőbb feladat az élet védelme.