Harmincnál is több ember hunyt el a genovai híd összeomlásának következtében, de nem ért mindenkit váratlanul ez a katasztrófa: van, aki előre megjósolta, hogy be fog következni.

Több mint 30 ember halálát okozta a Mornadi hídnak is nevezett genovai viadukt összeomlása, amely nem volt olyan váratlan. A hírek szerint a hatvanas években épült híd már az átadása után megsüllyedt, azóta pedig folyamatos túlterheltségnek volt kitéve. Mostanában pedig már naponta 25 ezer autó haladt át rajta.

Tudhatták, hogy baj lesz a híddalForrás: NurPhoto/Mauro Ujetto/NurPhoto/Mauro Ujetto

Folyamatos karbantartás alatt állt: korrodálódott acélelemeit 1992 és 1994 között renoválták, de a további években is állandóan karbantartották, ám így is nagyon nehezen bírta a megnövekedett igénybevételt – írja az Index. Már 2014-ben azt írták róla, hogy ideje lenne felrobbantani, és már harminc éve megfogalmazódott egy elkerülő autópálya-rendszer a „Gronda di Genova" megépítésének terve. A híd túlterheltségének kérdése egy 2012-es genovai városi ülésen is előkerült, Giovanni Calvini, a gyáriparosok szövetségének helyi vezetője a Gronda megépítésének fontosságáról nyilatkozott: „Majd tíz év múlva, amikor összedőlt a Morandi híd, és órákat kell állnunk a dugókban, akkor jusson eszünkbe azoknak a neve, akik most azt mondták (a Grondára), hogy nem" – mondta akkor, és sajnos igaza lett.