Egy friss kutatás szerint a hazai folyók közül a Dunában a legmagasabb az 5 milliméternél kisebb mikroműanyag hulladék mértéke. Ez hosszú távon az ökoszisztémának sem tesz jót, de az emberi egészségre is rossz hatással lehet. 

Megdöbbentő eredmények láttak napvilágot egy friss kutatásnál, melyben azt vizsgálták, hogy mekkora mennyiségű mikroműanyag hulladék lepi el a Dunát és mellékfolyóit. A projektet a WESSLING Hungary Kft. partnereivel tavasszal végezte - írja a Laboratorium.hu-ra hivatkozva a 24.hu.

A Tiszában egy köbméter víz 4,9 darab 300 nanométernél nagyobb műanyagot tartalmazott, a Tisza-tóban köbméterenként 23,1 részecskét találtak egy tavalyi kutatás során. 

Sok a mikroműanyag hulladék a DunábanFotó: Adrián Zoltán - Origo

A friss kutatás során az Ipolyban egy köbméter vízben 1,8 darab részecske volt, a Rábában 12,1. A Dunában volt a legmagasabb ez a szám, 50 részecskét mutattak ki. A folyót két helyen vizsgálták, a Megyeri hídtól északra, valamint a Csepeli Szabadkikötőnél. A legszennyezettebb szakasz a Budapest alatti rész volt. 

Az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az ipari tevékenység nagyban hozzájárul a szennyezettséghez, az azonosított apró műanyagok főként fogyasztási cikkekhez és csomagolóanyagokhoz használt polietilén, polipropilén és polisztirol voltak. 

Ez a szennyezettség pedig nagyban rontja nemcsak a vízi ökoszisztémát, hanem az emberek egészségét is.