Különös objektum haladt át a Naprendszeren nagyjából egy évvel ezelőtt. Eredetét illetően több teória is napvilágot látott. A tudósok szerint idegen kéz is alkothatta. 

Az 'Oumuamua nevű tárgy nagyjából egy évvel ezelőtt haladt át a Naprendszeren, Shmuel Bialy és Avi Loeb, a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen típusú objektum lehetett – írja a 24.hu az IFL Science-re hivatozva. 

Az objektum felgyorsult, amikor elhaladt a Nap előtt. Ezt többféleképpen magyarázták. Egyesek úgy vélik, hogy az égitest felszínén található illékony anyagok a csillag hője miatt elpárologtak, ezért gyorsult fel. Mások szerint azonban a 400 méteres objektum gyorsulása mögött a napsugárzás által kifejtett mechanikai nyomás, azaz a fénynyomás áll.

400 méter hosszú voltForrás: Wikimedia/ESO/M. Kornmesser

Amennyiben ez így van, egy eddig ismeretlen csillagközi anyagból áll. „A mesterséges eredettel számolva az egyik lehetőség, hogy az 'Oumuamua egy fényvitorla, amely egy fejlett technológiai eszközről levált törmelékként sodródik a csillagközi térben” – idézi a tanulmányt a 24.hu. 

Az 'Oumuamua bárhonnan érkezhetett, nehéz megállapítani, hogy véletlenül sodródott ide, vagy küldték. Már messze jár a Földtől, a számítások szerint pedig nem is tér vissza.