Palya Bea a válását éppúgy dolgozta fel, mint a legtöbb igazán jelentős eseményt az életében: dalokat írt. A számaiba pedig minden fájdalmat belesűrített, ami egy kapcsolat végével jár. 

Ahogy mindenki számára, úgy Palya Beának is nehéz volt a válását feldolgozni, így azt tette, amit tudott: a fájdalomból új dalok születtek, az írás pedig segítette az elfogadást. Ahogy egy interjújában fogalmazott, a szeptemberben megjelent albuma egy detonáció volt, sok mindent szoknia kellett az új életében.

Palya Bea sokkos állapotban is írt daltFotó: Polyak Attila - Origo

„Nekem az elején azzal kellett megküzdenem, hogy azt a definíciót magamra illesszem, hogy én most egy elvált, gyermekeit egyedül nevelő anya vagyok. És nő, és dolgozom. Jó időbe telt, mire ezt a definíciót elfogadtam. Vagy azt, hogy nincs egy másik felnőtt, akire csak így odapillanthatnék, nem azért, hogy átadjam neki, mondjuk, az esti rutint, hanem csak úgy ránézzek, mert ott van – ezt szerintem nagyon sok egyszülős érti. De ez is nehezebb volt még egy-két hónapja" – mondta még korábban Bea, akinek a Tüzet fogok rakni című dal például nagyon sokat segített. A szám megszületésének körülményeit is megosztotta az énekesnő. 

"Részt vettem egy nemzetközi dalszerző táborban, ahol a kollégáim épp egy vidám, önfeledt dalon dolgoztak egy ferde este másnapján, én pedig azt éreztem, hogy kiszakad a szívem. Sokkos állapotban voltam, annyira kilátástalannak, reménytelennek, sötétnek látszott minden. Hullott a könnyem. Kerestem egy csendes sarkot magamnak, pengettem a sansulát, magamat vigasztalva. Megsemmisülést éreztem. Egy nagy, képzeletbeli máglyára dobtam mindazt, amit eddig gondoltam arról, hogy hogyan fogok élni majd, fotópapírra álmodott jövőm képei kavarogtak a térben, majd porrá égtek a máglya tüzében. Aztán láttam magam is elégni, majd tengerbe veszni, levegőbe emelkedni, darabjaimra szakadni... és végül visszazuhanni a földre" - nyilatkozta az NLCafénak az énekesnő.