Plágium miatt kizárták A Dal döntőjéből Petruskát. Helyette Oláh Gergő versenyez.

Mint ahogyan arról már beszámoltunk, A Dal második elődöntőjének végén a műsorvezető, Freddie bejelentette, az egyik döntős dalt plágiumvád érte, és az esetet épp szakértők vizsgálják. Az MTVA most közölte, az alapos vizsgálat során bebizonyosodott a gyanú, és Petruskát kizárták a versenyből.

Az énekes a Help Me Out of Here című dallal versenyzett, amely rendkívül hasonlít a Vampire Weekend White Sky című számára.

A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmóniastruktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz. A Vampire Weekend-dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska-dalban, amitől az egész Help Me Out of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval. Tudva, hogy sok sláger ugyanabból a limitált eszköztárból építkezik, sok szám hasonlít egymásra, mégis, esetünkben a Petruska-dal fent említett paraméterei túl nagy számban megegyeznek a Vampire Weekend-dallal, ezért a Help Me Out of Here című dal plágiumnak minősíthető" – idézi Fekete Gyula szakértő szavait az ESC Hungary.

A műsor készítőinek A Dal 2019 szabályzata értelmében azonnal ki kell zárniuk Petruskát a további versenyből. Az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott versenyző, Oláh Gergő lesz.